ОТ 1 ДЕКЕМВРИ ВЛИЗАТ В СИЛА ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

...
30.11.2021 / 16:40

Със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров от 1 декември, сряда, до 31 март 2022 г. влизат в сила временни противоепидемични мерки, съобщиха от областната администрация в Сливен.

 

Със заповедта се преустановява провеждането на групови и масови мероприятия, посещения на центрове, школи, библиотеки, музеи, театри, фитнес центрове, казина, заведения, търговски обекти от типа „МОЛ“, провеждането на екскурзии и присъственият учебен процес във висшите училища. Тези мерки не се прилагат, ако 100 процента от персонала в обекта за ваксинирани или преболедували COVID-19 и ако ръководителят на обекта е създал организация и в него се допускат само ваксинирани или преболедували лица срещу представяне на документ за това или при отрицателен резултат от изследване с PIR-тест до 72 часа преди влизане и с бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди влизане в обекта или участие в мероприятие. Тези изисквания не се прилагат спрямо лицата до 18-годишна възраст.

 

Със същата заповед се регламентират подробно условията за провеждането на присъствен или неприсъствен учебен процес за учениците от 1 до 12 клас.

 

Провеждането на събирания от частен характер, като кръщенета, сватби и др., се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

 

Всички физически и юридически лица, които управляват търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. Същото изискване важи и за пазарите на открито. Носенето на предпазни маски от персонала и посетителите е задължително.

 

С друга заповед на здравния министър от 1 декември до 31 март 2022 г. влизат в сила временни противоепидемични мерки, насочени към лицата които пристигат от чужда държава в страната.

 

С пълният текст на двете заповеди може да се запознаете чрез следните линкове:

 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/zapoved_merki_24_11_2021.pdf

 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/rd-01-977_26112021.pdf

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев