ОБЛЕКЧЕНИЯ ТА ЗА МЕСТНИЯ БИЗНЕС ОСТАВАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

...
25.11.2021 / 13:41

На редовната си сесия днес местният парламент в Сливен одобри актуализацията на бюджета на Общината. Предложението бе подкрепено с 25 гласа „за“. Като основен аргумент за това кметът Стефан Радев посочи по-високите от планираните за периода постъпили приходи, в резултат на повишената събираемост от местни данъци и такси. Като друга причина той посочи още финансовите излишъци и икономии от проекти на Общината. Респективно, в разходната част, най-голямото изменение според него, е свързано с отложен заем по проекта за патронажната грижа, който се планира да бъде върнат през следващата бюджетна година. Измененията касаят още разходи за ремонти и изграждане на видеонаблюдение в няколко малки населени места и др.

 

Общинският съвет одобри и внесените от кмета Стефан Радев поредни предложения, свързани с облекчителни мерки за местния бизнес и за пенсионерските клубове. Едното касае намаляване с 50 процента на наемите, включително, освобождаване от такса „тротоарно право“, заведенията за бързо обслужване, ресторанти, барове и кафе-сладкарници. Мерките за бизнеса ще важат до 31 декември 2021 г.

 

„Голяма част от заведенията, с които традиционно работим, са затруднени заради пандемията и наложените мерки, не и генерират приходи. В общ интерес е те да продължат да работят, да успеят да задържат своя персонал, респективно Общината да отчита приходи от дейността им в бъдеще“, посочи кметът Радев. От заплащане на наеми ще бъдат освободени и пенсионерските клубове за почти цялата настояща година, от 1 февруари до 31 декември, като най-уязвима група.

 

Подкрепа на днешната сесия получиха и двете допълнителни точки от дневния ред. Едната касае откриване на тръжна процедура за отдаване под наем на общински обект. Втората - намаляване с 50 процента на наемите на общински обекти, разположени на територията на училищата в община Сливен за периода от 1 октомври до 31 декември 2021 г.

 

Сред приетите точки бяха още бюджетната прогноза за периода 2022-2024 г., както и планът за действие на общинските концесии за периода 2021-2027 г.

 

Беше гласувано и предложението Община Сливен да участва в два европейски проекта, свързани с разширяване на обхвата на социалните услуги в града.

 

Двете точки, свързани със закупуване на нов ЕКГ апарат от ДКЦ-2 Сливен и ремонтни дейности със собствени средства в Дентален център-1 Сливен, също получиха необходимата подкрепа.

 

В рамките на заседанието местният парламент одобри и предложението за разширяване на общинската транспортна схема по линията Сливен-Сливенски минерални бани-Ковачите-Младово. В нея ще бъде включено и село Коньово.

 

Сред гласуваните точки от дневния ред попаднаха още обичайните разпоредителни сделки – решения за разпореждане с общинско имущество, прекратяване на съсобственост, съгласуване и одобряване на устройствени планове и отпускане на финансови помощи на граждани.

 

Обичайно, сесията се проведе в зала „Май“, при спазване на въведените противоепидемични мерки.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев