БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ С COVID-19, КОИТО ПРИБИРАТ ОТ ИСПАНИЯ, СА ОТ НОВА ЗАГОРА

...
16.11.2021 / 19:23

Ученици от Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора са били карантинирани в Испания, след като са дали положителна проба за COVID-19. Това потвърди за БТА областният управител на Сливен Минчо Афузов.

Учениците са били в Севиля, Испания по програма "Еразъм". На летището при връщането им към България няколко безсимптомни деца са дали положителна проба за коронавирус. По информация на областния управител, групата е трябвало да лети към България в събота. Те са били карантинирани докато се уреди транспортът, а останалите са се прибрали в страната с част от учителите си. Очаква се утре учениците, които са били карантинирани да се приберат заедно с останалите при тях учители.

Областният управител заяви, че от РЗИ-Сливен ще оповестят подробности за случая утре.

Има група деца от Професионалната гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора, които са в Севиля по програма "Еразъм", каза за БТА и кметът на Нова Загора Николай Грозев. Изпълняващият длъжността началник на РУО - Сливен Боян Аксаков също потвърди, че има група от областта в Севиля и че част от децата са дали положителен резултат за коронавирус.

Информацията, че има български ученици, сред които и болни деца, които се прибират от Испания за България потвърдиха и от Министерството на образованието и науката /МОН/. От МОН подчертаха, че съдействат и правят всичко възможно за тяхното прибиране.

Както БТА вече съобщи, Министерството на отбраната ще окаже съдействие по молба на здравното министерство за прибирането в България от Испания на учениците с военнотранспортен самолет "Спартан". Подготвя се документацията за полета, който се очаква да се осъществи утре, при спазване на всички мерки за безопасност.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев