В 34 училища в област Сливен имат готовност за присъствено обучение в началния етап

...
09.11.2021 / 16:17

В 34 от общо 55 училища в област Сливен има готовност за преминаване към присъствено обучение на учениците от началния етап на образование, съобщиха от областната администрация в Сливен. В 17 от тях в клас ще се децата от всички паралелки, уточни Боян Аксаков, временно изп. дл. началник на РУО. Сливен е една от 15-те области в страната, където все още не са доставени щадящите бързи антигенни тестове за изследване на децата. Създадена е организация, когато те пристигнат, да бъдат разпределени веднага от РУО в учебните заведения с възобновено присъствено обучение.

 

Министрите на образованието и здравеопазването издадоха заповед вчера, с която утвърждават насоки за тестването на децата от началния етап. То ще продължи, докато заболеваемостта на 14-дневна база спадне под 250 души на 100 000 лица от населението. Днес, 9 ноември, МОСВ и МЗ определиха реда за третиране на използваните тестове в задължителните за изпълнение Насоки за обучение и действие в условията на извънредна ситуация в училищата. Положителните тестове за COVID-19 на учениците от I до IV клас ще се съхраняват и изхвърлят по специален ред. Всички елементи от положителните тестове ще се прибират в специална картонена кутия за изгаряне на опасни отпадъци. Съдът може да е с обем 10 или 20 литра. Училищата сами купуват тези кутии, които са налични на пазара в България и струват по няколко лева, съобщиха от МОН. Отрицателните ще се събират в плътни чували или торби за смет, които ще се завързват и слагат в контейнерите за смесен битов отпадък.

 

В 21 училища в областта обучението продължава от разстояние, в електронна среда, тъй като не е изпълнено изискването повече от 50 процента от родителите да са подали декларация за присъствено обучение.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев