ОТ 21 ОКТОМВРИ СЕ ВЪВЕЖДА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ НА ЗАКРИТО

...
20.10.2021 / 11:12

Със заповед на Министъра на здравеопазването влизат в сила нови противоепидемични мерки на територията на страната от 0,00 часа на 21 октомври, съобщиха от областната администрация. Със заповедта се дава възможност всички дейности на закрито да бъдат провеждани, но само при представяне на „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване от COVID-19 или за негативен резултат от тест.

 

Заповедта гласи, че се преустановяват масови мероприятия, посещенията в музеи, кина, театри, СПА-центрове и др. подобни. Сватбите, кръщенетата и други събития от частен характер ще се провеждат в присъствието до 15 души на закрито и до 30 души на открито. Присъственото обучение на учениците в общини със заболяемост над 750 души на 100 000 лица от населението се преустановява, при заболяемост между 500 и 750 души – присъствените занятия се преустановяват на 50 процента. Маските за лице са задължителни за ученици и учители, докато пребивават в образователната институция. Маски трябва да носят търговците и клиентите на пазарите, където движението ще е еднопосочно, при дистанция най-малко от 1,5 метра. Въвежда се филтър на входа на търговските обекти и др. Работодателите трябва да организират, където е възможно, дистанционна форма на работа, като се допуска присъствена работа на най-много до 50 процента от персонала или служителите.

 

Част от въведените противоепидемични мерки може да не се прилагат, ако при 100 процента от персонала в съответния обект или лицата, заети с мероприятието, са ваксинирани или преболедували от COVID-19 или имат отрицателен резултат от тест преди влизане; ако ръководителят на обекта или организаторът на мероприятието е създал организация да се допускат само ваксинирани и преболедували лица, както и лица, които са с негативен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа по-рано, или бърз антигенен тест, направени до 48 часа преди влизане в обекта. Ако са изпълнени тези изисквания, се допуска осъществяването на следните дейности:

 

- конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, изпити и др.

 

- фестивали, събори и др. масови мероприятия;

 

- групови посещения в центрове и школи за танцово и музикално изкуство;

 

- присъствен учебен процес във висшите училища;

 

- посещенията в музеи, театри, кина, галерии, концерти, циркови представления и др.

 

- спортни състезания за картотекирани състезатели на закрито;

 

- посещенията във фитнес зали, плувни басейни, СПА – центрове и др.

 

- заведенията за хранене и развлечения;

 

- посещенията в търговските центрове от типа „МОЛ“, магазините с търгоска площ над 300 кв.м, базари;

 

- организирани екскурзии и посещения на туристически обекти в страната.

 

Пълният текст на заповедта може да се види в прикачения файл.

Прикачени файлове към новината

... [386KB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев