ВРЕМЕНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 11 ДО 31 ОКТОМВРИ

...
08.10.2021 / 17:35

Областният кризисен щаб прие извънредни противоепидемични мерки заради нарасналата заболеваемост от COVID-19 в Сливенска област от 532 на 100 000 души население при средна за страната под 400 души, съобщиха от областната администрация. Мерките ще са в сила от 11 до 31 октомври, включително. Целта е да се ограничи разпространението на вируса и да се предотврати увеличаващия се натиск върху болничните заведения. Това са мерки в името на здравето и живота на децата и родителите ни, на колегите и всички близки, каза областният управител Минчо Афузов.

 

Безпокойство буди растящата лавинообразно заболеваемост сред ученици и учители, посочи директорката на РЗИ д-р Петя Балулова. По данни на здравната инспекция, само през последните дни са диагностицирани близо 60 ученици и 30 учители, под карантина са 31 класове, предимно в Сливен.

 

От понеделник до края на месеца учениците в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, от 5 до 12 клас, ще редуват присъственото с онлайн обучение по график, определен от РУО. Учениците от началния етап на образованието в цялата област продължават присъствено обучение. Учениците от всички класове в образователните институции в малките населени места, извън областния и общинските центрове, също ще продължат да учат присъствено, тъй като засега сред тях няма болни деца и педагогически персонал. Детските градини в областта продължават работата си при стриктно спазване на мерките.

 

За същия период се преустановяват масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове. Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите. Залите за фитнес и търговските обекти от типа „МОЛ“ ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания. Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар /без публика/. Преустановяват се свижданията в болници и социални институции, освен при терминално болни, по преценка на ръководителя.

 

В областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ са разкрити 132 COVID-легла и 13 реанимационни. Лечебното заведение поема тежките случаи на коронавирусни инфекции в областта. В МБАЛ – Сливен към ВМА болничните легла са 40, в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – 60, като предстои да бъдат разкрити допълнително легла.

 

Пълният текст на заповедта за допълнителните противоепидемични мерки – в прикачения файл.

Още снимки от новината

...

 

Прикачени файлове към новината

... [70.1KB]
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев