УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЗАРАЗЕНИТЕ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, ЗАБОЛЯЕМОСТТА ДОСТИГНА 445,5 НА 100 000 ДУШИ В ОБЛАСТТА

...
04.10.2021 / 15:58

Областният кризисен щаб заседава извънредно с участието на РЗИ, РУО, ОД на МВР, РДСП и представители на общините във връзка с нарастващата заболеваемост в Сливенска област, включително сред ученици и учители, съобщиха от администрацията.

 

В момента заболяемостта в областта е 445,5 души на 100 000 души население при средна стойност за страната от 343 души, съобщиха от РЗИ. “Сега Сливенска област е на едно от първите места в страната по заболеваемост. От друга страна, изоставаме по отношение на имунизациите – единственото нещо, което може да ни защити“, заяви директорът на РЗИ д-р Петя Балулова.

 

Здравните специалисти са обезпокоени от ръста на заболяемостта сред ученици и учители. Само за седмица с COVID-19 са диагностицирани 42 деца и младежи на ученическа възраст и 7 учители. Областният щаб отправя апел за отговорно поведение в създалата се обстановка.

 

Щабът призовава родителите да не пускат децата си на училище при проява на симптоми, дори да са леки. Вместо това незабавно да потърсят лекарска помощ. Отправя се призив и към учителите да не влизат в клас при наличие на симптоми и веднага да потърсят лекар. „Говорим за остро заразно заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път“, подчертаха от РЗИ.

 

Началникът на РУО Боян Аксаков съобщи, че започва информационна кампания сред педагогическия и непедагогическия персонал за ползата от ваксините. По данни от училищата, ваксинирани са едва 32 процента от учителите в областта.

 

„Основната ни задача сега е да намалим разпространението на заболяването“, подчертаха от РЗИ. Ако заболяемостта в областта надхвърли 500 души на 100 000 души население, ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки.

 

През изминалата седмица са регистрирани 483 нови болни или с 46,4 процента повече в сравнение с предходния период. Сред новодиагностицираните, освен ученици и учители, има медицинска сестра и санитар. За сравнение, към 5 октомври 2020 г. новите болни в Сливенска област са били 32-ма души.

 

913 дози ваксини са приложени за седмица в областта. От началото на кампанията досега са поставени 50 634 дози, като 26 629 души са със завършен имунизационен статус.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев