ЗАПОЧНА ПРИЛАГАНЕТО НА БУСТЕРНА ДОЗА НА ВАКСИНИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
29.09.2021 / 16:40

В Сливенска област започна прилагането на бустерна доза на ваксините, съобщи Областният кризисен щаб. Засега тя се поставя на лица от рисковите групи - медицински персонал, граждани над 65 години, трансплантирани пациенти, онкоболни, пациенти на хемодиализа или на имуносупресивна терапия и други лица в риск. Всеки желаещ от тези групи може да посети вече работещите имунизационни пунктове, уточниха от РЗИ. Препоръчва се денят и часът на посещението да бъдат уговорени предварително по телефона с избрания ваксинационен пункт. Към момента все още не се издава електронен сертификат за бустерните дози, очаква се той да бъде изработен в най-скоро време.

 

86 са новите случаи на COVID-19, диагностицирани вчера в Сливенска област. Тенденцията е за повишаване на заболеваемостта, която вече е над 400 души на 100 хил. души население при средна заболеваемост за страната от 311 души. Сред новите болни са две деца на 1 и на 2 години, трима ученици, двама учители. Карантинирани са класове и контактни лица на болните. Дадени са предписания, епидемиологичните проучвания продължават.

 

Наблюденията на РЗИ показват, че по-голяма част от болните се заразяват в семейни огнища или по време на организирани масови прояви, макар и на открито.

 

Щабът благодари на гражданите за отговорното поведение и напомня, че носенето на предпазни маски за лице в закрити площи, спазването на физическа дистанция, избягването на струпвания от хора и редовната дезинфекция ограничават разпространението на вируса. Ваксинационните пунктове работят по график, публикуван в сайта на РЗИ, включително и през почивните дни. Има възможност за извършване на ваксинация от мобилни екипи в производствени колективи, администрации, в малки или отдалечени населени места.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев