ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В СЛИВЕН КАНИ ГИМНАЗИСТИ ДА УЧАСТВАТ В КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

...
27.09.2021 / 11:30

Национален ученически конкурс за есе, посветен на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски /1821 – 1867 г./, обяви областната администрация в Сливен в партньорство с РУО – Сливен, Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, историческите музеи в Котел и Нова Загора, съобщиха от областната администрация. Мото на конкурса е известната мисъл на първия национален идеолог и революционер: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини“. В него могат да участват ученици от профилираните, професионалните и средните училища в страната. Поканени за участие са и ученици от Болградската гимназия в Бесарабия, днешна Украйна. Тя е първата българска гимназия, разкрита през Възраждането. Активно съдействие оказва самият Георги Раковски. От 1999 г. училището носи името на националния герой. В гимназията се изучават задълбочено български език, българска история и литература.

 

Участниците в конкурса могат да работят и по своя тема, свързана със зададената от конкурса. Разработките трябва да са с обем до 6000 знака. Крайният срок за получаването им е 15 октомври, в два екземпляра, на адреса на областната администрация в Сливен – ул. „Димитър Добрович“ 3, зам.областен управител Д. Петкова, за конкурса. Изискване към участниците е всяка творба да съдържа трите имена на автора, клас, училище, населено място, телефон, електронен адрес, снимка, както и име на научния ръководител с неговия телефонен номер и декларация от родителя, че дава съгласие за публикуване на снимката и на конкурсната творба в специален сборник с есетата от конкурса.

 

Целта на конкурса е да даде своя принос в превръщането на 2021 г. в година на Раковски; да спомогне за по-отчетливото открояване на мястото му в националния пантеон на заслужитилите доблестни синове на България в над 1300-годишната ни история.

 

Жури от специалисти, излъчени от организаторите, ще определи най-добрите творби. Наградите на отличените автори ще бъдат връчени на 1 ноември, Ден на народните будители.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев