НА ДНЕШНАТА ДАТА СЕ НАВЪРШВАТ 77 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО И 2 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА СВЕТОСЛАВ МИЛЕВ

...
02.09.2021 / 12:00

Светослав МИЛЕВ (1944-2019)

„Кои сме, къде сме, накъде отиваме ?

Ние сме камъните… обикновени камъни...“

 

На днешната дата се навършват 77 години от рождението и две години от смъртта на Светослав Милев – скулптор и дългогодишен директор на Художествена галерия „Димитър Добрович“ - Сливен.

 

Светослав Милев е роден на 2 септември 1944 г. в село Брежани, Благоевградска област. Завършил е специалност „Скулптура“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" през 1972 г. при Панайот Димитров. След завършване на образованието си работи като уредник, а от 1990 г. до самото си пенсиониране като директор на Художествената галерия в Сливен.

 

Дейността на Светослав Милев винаги е била свързана с цялостната дейност на ХГ „Д.Добрович” – събирателна, проучвателна и научно-изследователска дейност и популяризиране на българското изобразително изкуство. Той допълва богатия художествен фонд, създаден от предшествениците му Иван Кънев и Петър Щилиянов, с творческото съдействие на дългогодишния реставратор и настоящ директор на галерията Маргарита Пенева. Израз на тази дейност са уредените от него музейни експозиции - в Жеравна /иконна сбирка/; „Християнско изкуство“, с икони и църковна утвар от сливенския край, в зала „Сирак Скитник“, „Старият Сливен” в къща „Миркович”, „Западноевропейска графика XIX – XX век” в „Узунова къща“ и експозицията „Освобождението на Нова Загора” в Нова Загора. По негова инициатива са реализирани музеен кът „Театрално дело в Сливен”, бюст паметника на митрополит Серафим, бюст паметника на Димитър Добрович , бюст паметника на Йордан Кювлиев и др.

 

Светослав Милев е съставител на каталози и видеофилми за художествени изложби и автори от Сливен и страната. Личните му участия като творец в художествения живот наброяват над 50 национални участия, участия в колективни изложби в чужбина /Италия, Австрия, Германия/. Носител е на наградата „Д-р Иван Селимински” за 2009 година, за приноса му в опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

 

Светослав Милев умира на 2 септември 2019 г.

 

Внезапната смърт на уважавания в града творец и културен деятел го застига на рождения му ден, на път към зала „Сирак Скитник“, където съвместно с колегите подготвяше откриване на негова изложба. Десет дни след кончината му Сливенската художествена галерия откри замислената от Светослав Милев юбилейна скулптурна изложба. Той не доживя откриването, но неговото дело остана вградено в историята на Галерията.

 

Светослав Милев превърна творческата работа в смисъл и щастие на живота си. Остави след себе си размисли за вечното и преходното, за един живот като миг.

 

Екипът на Художествена галерия „Димитър Добрович“ продължава с неговите сили, упорство и енергия да пази и надгражда завещаното с любов и мисъл „какво ще оставиш след себе си“.

 

„Човеко мили, прашинка малка в безкрая, когато стигнеш там на Оня бряг, спри, погледни нагоре. Там, в синевата, ще видиш лъчистото сияние на Оная свята дума, векове дълбана в гранита - Свобода.“

 

Да бъде Светлина и Свобода там, където е сега!

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев