КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОИСКА СЪДЕЙСТВИЕ ОТ СЛИВЕНСКИТЕ ДЕПУТАТИ ЗА ПОДМЯНАТА НА СТАРИЯ ВОДОПРОВОД В КВ. „РЕЧИЦА“

...
30.08.2021 / 17:50

Кметът на Сливен Стефан Радев предлага да се подмени стария водопровод в квартал „Речица“, докато се работи по изграждането на канализационната мрежа. Той изложи мотивите си пред народните представители от сливенски избирателен район, областния управител, председателя на Общинския съвет и представители на ВиК.

 

„Проектът, който изпълнява в момента ВиК в „Речица“, включва изграждане на 28 км канализация и 4-5 километра подмяна на стар водопровод. Строителите докладват за непрекъснати проблеми и аварии, водопроводът е стар и целият е за смяна. Вместо да напредват, голяма част от работата им е свързана с ремонти, за да не останат жителите на квартала без вода. Най-добрият вариант е в целия квартал, заедно с канализационната мрежа да се подмени и водопровода, което ще реши проблем за следващите 50 години“, каза кметът.

 

„Положението е драматично. Има участъци, в които не можем да запазим водопровода. Ако проблемът не се реши, кварталът ще остане без водоподаване. В момента се работи само на участъците, в които съвпада изграждането на канализация и подмяна на водопровод, докато се намери решение“, каза управителят на ВиК Севдалин Рашев.

 

Той информира, че има изготвен технически проект за подмяна на водопровода, за което са нужни около 6 милиона лева.

 

Кметът поиска съдействие от депутатите за осигуряване на финансиране, тъй като проблемът не търпи отлагане. Вариантите според него са два – заем от ВиК холдинга или целево финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие /МРРБ/.

 

Всички народни представители изразиха готовността си да съдействат, като поставят въпроса на обсъждане в парламентарните си групи и евентуално сумата да бъде отпусната при актуализацията на бюджета.

 

„Приветствам подхода ви за тази среща. Темата с водоснабдяването е от първостепенно значение за хората. Ще положим максимални усилия да съдействаме“, каза Владимир Русев от ИТН.

 

Димитър Сяров от ДБ подчерта, че всеки от депутатите може да проведе разговори с колегите си и да поеме ангажимент към хората. „Ще положа усилия да извървим пътя за решаването на този проблем“, каза той.

 

„Ще направя всичко възможно политическата сила, която представлявам, да се ангажира с проблема“, каза Атанас Зафиров от БСП.

 

„Важно е всички да работим заедно и да покажем, че в тази ситуация могат да се намерят начини за обединение“, каза Десислава Танева – депутат от ГЕРБ.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев