ОБЩИНА СЛИВЕН ФИНАЛИЗИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ЗА ИНТЕГРИРАНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

...
12.08.2021 / 16:19

Община Сливен финализира изпълнението на проекта за интегрирания градски транспорт, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Той е част от Инвестиционната програма на Общината. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 14 млн. лв., от които 85 % са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, останалите 15 % - от държавния бюджет.

Днес официално бе открита базата на превозвача „Пътнически превози“-Сливен, която е част от проекта.

„Радвам се, че приключихме успешно този мащабен проект, който е важен за Община Сливен. Доброто му изпълнение ни даде възможност да спестим средства, които насочихме към благоустрояване на най-големите квартали в града – „Сини камъни“, „Българка“ и „Дружба““, заяви кметът Стефан Радев по време на огледа на новата база на превозвача. Той определи още проекта като труден заради различните по характер и изпълнение дейности, в това число и изграждането на велоалеите. В тази връзка той допълни, че е разрешен казусът с велоалеите, като ангажираната строителна фирма ще трябва да плати неустойка заради забавяне и некачествено изпълнение.

„Винаги сме предупреждавали изпълнителите, с които имаме сключен договор, че Община Сливен няма да толерира некачествено строителство“, бе категоричен по темата Стефан Радев. На ръководството и целия екип на „Пътнически превози“-Сливен кметът пожела здраве и изрази надежда, че подобрените условия и в материалната база, и в подвижния състав, ще допринесат за тяхната ефективност и по-голяма удовлетвореност в работата.

На свой ред управителят на общинското дружество инж. Енчо Петров благодари на кмета Радев, който е поел ангажимент и е позволил преработка на проекта, с което броят на новите автобуси се е увеличил от 21 на 27. Включени са и дейности за оптимизиране на транспортната дейност, които първоначално не са били предвидени. По-рано днес, преди откриването на новата база на превозвача, в Общината се проведе заключителна пресконференция, на която бяха представени основните извършени дейности по проекта за интегрирания градски транспорт. Те включват - доставяне на 27 нови дизелови автобуса с висок екологичен клас, 16 нови спирки на градския транспорт, въведени са 12 линии на автобусен транспорт и една тролейбусна линия, ремонт на тротоарната настилка и поставяне на плочи и обозначителни знаци на 143 спирки, монтаж на 40 спирконавеса. Изградени са велоалеи по 7 булеварда – 8 км, 37 броя GPS и бордови устройства за превозните средства и 3 крайни спирки за почивка на водачите, специализирано оборудване за поддръжка на целия автобусен парк. На обръщалото на "Дюлева река" са ремонтирани офис помещенията, изградено и оборудвано е помещение за извършване на технически преглед на тролейбусите. В основната база на превозвача на бул. „Стефан Караджа“ е монтирана автомивка за големи превозни средства и е извършен ремонт на част от сервиза.

Във връзка с дейности по опазване на околната среда Община Сливен предвижда закупуване на електрически автобуси и тролейбуси, с които ще се оптимизира на 100 % общественият градски транспорт, в това число и крайградският.

 

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев