ВЪЗОБНОВЯВАТ СЕ ЗАСИЛЕНИТЕ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ОБЩИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

...
11.08.2021 / 11:40

От тази седмица се възобновяват засилените проверки на съвместни екипи с участието на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и ДИТ за спазване на общите противоепидемични мерки в Сливенска област – носенето на предпазни маски в закрити площи, редовна дезинфекция и спазване на физическа дистанция. Самостоятелните проверки на институциите, ангажирани с контрола, продължават. Това реши на извънредно заседание Областният кризисен щаб.

 

То бе свикано от областния управител Минчо Афузов в изпълнение на заповед, издадена от служебните министри на здравеопазването, вътрешните работи, земеделието и храните. „Епидемичната ситуация в областта е сходна с тази в страната. От средата на юли вървим към увеличаване на болните и карантинираните в Сливенска област, за разлика от миналата година, когато през същия период е отбелязан значителен спад. Наша основна грижа е да ограничим до минимум риска от заразяване“, каза областният управител. Проверките, освен осъществяването на контрол, си поставят за задача да се окаже съдействие на работодателите, управителите на фирми, търговски обекти, заведения и др. при въвеждането на мерките. Разчита се на кметовете и кметските наместници в малките населени места за извършване на контрол, съгласно вменените им задължения и правомощия. В началото на епидемията бяха приети допълнения в закона, съгласно които за неспазване на предписана карантина се носи наказателна отговорност, а за неносене на предпазна маска на определените места се налага минимална глоба от 300 лева.

 

Паралелно с това продължава активната информационна кампания за ползите от ваксините. Щабът възложи на РУО да разпространи чрез директорите до педагогическия и непедагогическия персонал предоставени от РЗИ материали за ползите от имунизациите. Информационни материали ще получи всеки родители на ученик над 12-годишна възраст за това, ако желае, къде може да ваксинира детето си.

 

Сред акцентите на заседанието бе работата на заведенията и на обществения транспорт. Христо Стоянов, ръководител на организацията на собствениците на заведения, ресторанти и хотели в областта, изрази притеснение от развитието на епидемичната обстановка. Той заяви, че колегите му в бранша правят необходимото и подкрепят спазването на мерките. Бяха обсъдени възможностите за по-ефективен контрол от страна на „Пътнически превози“, засилват се проверките за носене на маски от пътуващите.

 

„Вярвам, че, ако всеки положи усилия, заедно можем да се справим. Отговорното гражданско поведение днес е да спазваме мерките и да има повече желаещи да се ваксинират“, коментира още Минчо Афузов.

 

От началото на епидемията в област Сливен с COVID-19 са диагностицирани 10 574 жители на областта, 9 853 са излекуваните, 606 болни изгубиха битката с коронавируса. Към 9 август 23-ма болни са хоспитализирани, 92-ма провеждат лечението си в домашни условия.

 

40 097 дози ваксини са приложени от началото на имунизационната кампания. От тях 246 дози са поставени на деца на възраст от 12 до 18 години. Това означава, че близо 20 000 жители на Сливенска област са ваксинирани, със завършен имунизационен процес.

 

В заседанието участваха зам. председателят на щаба и директор на РЗИ д-р Петя Балулова, ръководители и заместници на ОД на МВР, ОДБХ, ТД на ДАНС, общински кметове и техни заместници, представители на „Пътнически превози“ и на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в Сливен.

 

В прикачените файлове могат да се видят графики за заболеваемостта в област Сливен от 18 юли до 6 август, през 2020 и 2021 година.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев