РДПБЗН-СЛИВЕН: НИКАКВО УНИЩОЖАВАНЕ НА ТРЕВНИ ОТПАДЪЦИ С ОГЪН И ПАЛЕНЕ НА СТЪРНИЩА

...
05.08.2021 / 16:40

През летния сезон опасността от пожари в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Пожарите в горски масиви са едни от най-сложните за овладяване. Те се разпростират на големи площи и загубите от тях са внушителни. Възстановяването на горите изисква много време, за това трябва да знаем как да ги опазим.

 

Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени цигари може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не правете това от движещи се автомобили. Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

 

Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за това туристически места. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Разчистването от сухи клони и други в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне! Особено отговорни по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите трябва да бъдат туристите, ловците, гъбарите и секачите.

 

Запалване в начална фаза може да бъде предотвратено с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако сте в група, един от вас трябва да съобщи за възникналия пожар, а останалите – да обединят усилията си за локализиране на запалването до пристигане на органите за пожарна безопасност и защита на населението или специализирана група за гасене на горски пожари.

 

По данни на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” през изминалото денонощие в страната са възникнали 187 пожара. Всички са локализирани. Подкрепа пожарникарите получават от горските служители, Българската армия, които заедно с доброволците се включват при всеки по-голям пожар.

 

Апелира се за максимално ограничаване на почистването на земеделски земи с механизация и никакво унищожаване на тревни отпадъци с огън и палене на стърнища.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев