КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ДУАЛНАТА СИСТЕМА НА ОБРАЗОВАНИЕ ДАВА ПЕРСПЕКТИВА НА УЧЕНИЦИТЕ

...
29.06.2021 / 15:40

За ползите от дуалната форма на обучение, която става все по-актуална и необходима, говори кметът Стефан Радев по време на откриването на кабинет по електрообзавеждане на производството в Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Склодовска-Кюри“. Той е изграден с финансиране по Проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

"Истинска радост е да виждаш, че се работи за осъществяване на връзката между образованието и бизнеса. Така учениците имат реална перспектива, а бизнесът покрива необходимостта си от кадри. Убеден съм, че през тази зала ще преминат електротехници и бъдещи инженери, на които ще разчитаме за в бъдеще, защото има огромен глад от подготвени кадри на всяко ниво“, заяви Стефан Радев.

Кабинетът включва оборудване и инструменти, техническа литература и работно облекло. Директорът на училището Татяна Кънева подчерта, че основната цел е да се повиши привлекателността на дуалната система на обучение сред учениците и родителите, както и информираността на предприятията в региона. На учениците от първи гимназиален етап е осигурена подкрепа за участие в дуалната форма на обучение чрез включването им в „пробно стажуване“ в партниращото предприятие. Началникът на Регионалния инспекторат по образование Милена Чолакови информира, че в областта тази година са заложени двойно повече паралелки дуално обучение и все повече работодатели се включват като предлагат условия за работа на ученици.

Изпълнението на планираните дейности ще разшири обхвата на дуалната система на обучение и ще даде възможност за тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности на пазара на труда.

 

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев