ПРИ ПРОЛИВНИЯ ДЪЖД В ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ПАДНАЛИ ДО 60 ЛИТРА НА КВАДРАТ, ЕКИПИ ОТСТРАНЯВАТ АВАРИИТЕ

...
26.06.2021 / 14:18

Екипи на „Електроразпределение – Юг“, РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Областното пътно управление отстраняват авариите и пораженията, причинени от проливния дъжд на 26 юни сутринта, съобщиха от областната администрация в Сливен. Най-сериозни са щетите в община Котел, където има наводнени жилищни и нежилищни имоти. Свикан е Общинският кризисен щаб. Предстои кметът на общината Коста Каранашев да издаде заповед за обявяване на извънредно бедствено положение. „От получаването на първите сигнали съм в контакт с институциите. Мобилизиран е целият кадрови ресурс и техника на държавните структури, ангажирани с отстраняване на пораженията. До момента няма постъпили данни за ранени граждани. Няма затворени участъци за движение по републиканската пътна мрежа. В района на наводненията е главен експерт от областната администрация, с когото сме в постоянна връзка. В готовност сме да реагираме при нужда от допълнително съдействие в засегнатите райони“, каза областният управител на Сливен Минчо Афузов.

 

Близо 60 литра е падналият дъжд за по-малко от час в Котел и населените места от общината. В кв. „Изток“ е преляла реката. Наводнени са жилищни имоти и дворове на десет улици. Приземни и първи етажи на къщи са били във вода от 50 до 60-80 см. Обитателите на някои от имотите са евакуирани. Наводнени са дирекцията на музеите в града, както и заведение на пл. „Възраждане“. Сигнал за щети е подаден и за ел.подстанцията до бензиностанция „Петрол“ в Котел.

 

В котленското с.Тича река Луда Камчия е преляла през дигата и е засегнала частни жилищни и дворни имоти на три улици. Кметът на селото е успял да евакуира собственичка на имот, блокирана от водите на придошлата река.

 

Общинският кризисен щаб започна оглед и прави оценка на щетите. Екипи на пожарната служба в града извършват отводнителни мероприятия.

 

От Областното пътно управление информираха, че са получени сигнали за паднали дървета и пречупени клони по пътищата от републиканската мрежа – в участъка между сливенскито села Трапоклово и Горон Александрово, в района на с.Пъдарево, на Селиминовския разклон и други места. Участъците са почистени със съдействието на пожарната служба, не се е наложило да се преустановява движението. Аварийни екипи продължават работата си по пътната мрежа в района на община Котел. До административната сградата на ОПУ в Сливен, на бул. „Хаджи Димитър“ 41 над тротоара виси клон на дърво. В очакване на авариен екип, от пътното управление предупреждават гражданите да преминават с повишено внимание в този район.

 

В предиобедните часове проблеми с ел.захранването са получени от няколко населени места в община Твърдица. По информация от „Електроразпределение – Юг“ захранването е възстановено. Към момента без ток са две улици и съседни на тях пресечки в един от кварталите на Твърдица. Аварии има и в седем новозагорски села. Екипи на компанията работят за възстановяване на захранването.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев