МИНЧО АФУЗОВ НАГРАДИ СЪС „ЗЛАТНО СЪРЦЕ“ МОМЧЕ ОТ ГРАДЕЦ, СПАСИЛО ЖИВОТА НА СЕМЕЙСТВО ПРИ ПОЖАР

...
22.06.2021 / 17:02

Осмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелни постъпки „Златно сърце“. Областният управител Минчо Афузов му подари златен медальон във формата на сърце, а началникът на РУО Милена Чолакова – грамота за благородната постъпка. Момчето бе удостоено с наградата за това, че е спасило живота на семейство съседи при пожар в къщата им.

 

„Като областен управител, а и като родител, съм силно развълнуван от смелата ти постъпка, Митко. Бъди смел в учението, в мечтите си и в живота. Геройските примери като твоя увличат и карат хората да се замислят за важните неща и да бъдат по-добри един към друг. Горд съм, че има такива хора като теб и съм сигурен, че младите хора в нашата област са със смели сърца“, каза Минчо Афузов при връчването на наградата. Церемонията се състоя на 22 юни в областната администрация, в присъствието на родителите на Митко – Димка и Петър, на директорката на основното училище в с.Градец Силвия Ненова, кмета на селото Веселин Урумов и зам.областният управител Димитринка Петкова. Беше припомнена историята на Митко, която в навечерието на Великден миналата година трогна жителите на най-голямото село в областта. Около 22,30 часа на 15 април тогавашният седмокласник забелязал, че къщата на съседите гори. С помощта на родителите си успели да ги изведат. Гасили огъня с вода от двора. Въпреки бързата намеса на пожарната, имотът изгорял напълно. Съседите Русчеви изгубили покрива над главите си и цялата си покъщнина, но животът им бил спасен.

 

Сега Митко е ученик в професионална гимназия в Ямбол. Учи се добре. Мечтае да стане пожарникар или полицай.

 

Семейство Русчеви не присъстваха на награждаването заради утежненото здравословно състояние на съпруга. Областният управител съобщи, че те се издържат само с инвалидната пенсия на съпруга и са предприети действия да получат социална подкрепа.

 

Наградата „Златно сърце“ се връчва в Сливен от 2006 г. насам. Отличието бе учредено в ППМГ „Добри Чинтулов“. По-късно обхватът му се разшири и се превърна в областен приз. Целта е доблестните постъпки на децата, проявите на взаимопомощ и отзивчивост към нуждаещите се да бъдат поощрени.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев