ПРАЗНИК НА ЧИТАЛИЩЕ "ЗОРА"

...
16.06.2021 / 17:19

Най-старото читалище "Зора 1860" в Сливен чества на 21 юни, Свети Дух, своя патронен празник, съобщи БТА.

В първия ден след Петдесетница църквата почита третото лице на Светата Троица - Бог Дух Свети. Сливенските възрожденци са избрали този ден за празник на читалището като символ на това, че "Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява го и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17)."

На 17 юни от 11.30 часа във фоайето на зала "Зора" ще бъде открита изложба под надслов "Не се гаси туй, що не гасне!":Благодетели на Читалище "Зора" и книжовното богатство на неговата библиотека. Началото". Вечерта от 19.00 часа в зала "Зора" започва премиерата на Детски театър "Зора" със спектакъла "Историята на едно момиче" по приказки на Шарл Перо, режисьор Ивайло Гандев. На 21 юни от 18.30 часа в зала "Зора" е празничният концерт по случай патронния празник на читалището, с участието на оперната певица Елена Петрова - солист на Старозагорска опера, смесен хор "Д. Чинтулов" и деца от Обединена школа по изкуства "Мишо Тодоров".

Най-старото читалище в региона е създадено преди 161 години. С неговата дейност в първите години свързват съдбата си бележити сливенски граждани, като Добри Чинтулов, Сава Доброплодни, Михаил Икономов, д-р Иван Селимински, д-р Миркович, Стефан Гидиков /първият председател на читалището/ и много други.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев