XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - ДЕН ВТОРИ

...
10.06.2021 / 08:54

СЛИВЕН, 9-11 ЮНИ 2021г.

Втори ден /10 юни 2021г./

Премиери на книги, литературен маратон на писателите гости на фестивала в сливенските училища, научен форум с международно участие на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”, кръгла маса посветена на нови форми на работа с деца в условията на пандемия, представления на открита сцена, карнавално шествие, тържествен концерт и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2021г. са част от проявите включени в програмата на втория ден на XXIII Национален фестивал на детската книга.

От 9:00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” ще започне кръгла маса с международно участие на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”.

Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи проекцията на света в тях, нейната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, както и да се разгледа представата за бъдещето разчетена през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите. Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Италия, Германия и Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Поради ограниченията породени от противоепидемичните мерки и невъзможността на част от участниците от чужбина да пътуват до България, форумът ще премине в две сесии: присъствена, в която докладите ще бъдат четени и дискутирани от присъстващите участници, докладите във втората сесия ще бъдaт представени чрез видео-конферентна връзка.

От 10:00ч. в зала „Май“ ще се проведе кръгла маса на тема: “Библиотеки, деца, пандемия“ с модератори доц.Калина Иванова/РБ-В.Търново/ и д-р Р.Петрова–Василева /РБ”Сава Доброплодни”/. Ще бъдат представени добри практики на библиотеки от България и света за работа в новите реалности. В работата на кръглата маса ще се включат 45 библиотекари от читалищни библиотеки от Сливенски регион, както и библиотекари от регионалните библиотеки в Силистра и Плевен.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9:30ч., във фоайето на ДТ ”Стефан Киров” ще бъде представена книгата „Великото приключение на малкото китче Съни” на Цветелина Спиридонова.

Цветелина Спиридонова е родена на 23.03.1976г. в гр.София. Завършила е НУИИ "Илия Петров" и Национална художествена академия - София, специалност „Графика”.

Работи в различни сфери на изкуството: графика, илюстрация, ленд арт, скулптура. Художник е и на театралния спектакъл "Медея" на доц.Снежина Петрова.

През 2020г. излиза дебютната й детска книга „Великите приключения на малкото китче Съни" като част от проекта „Да спасим океаните и моретата".

От 10.30ч., отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, е премиерата на книгата „Велосипедисти край езерото Папийон” на Иван Раденков.

Иван Раденков е роден през 1976г. Завършил е магистратура по бизнес администрация в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като мениджър „Човешки ресурси”. Свири и композира детска музика с групата си „Тролите”.

Автор е на детските книги: „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” (2012), „Унки пътешества в Космоса” (2013) и „Унки и великаните” (2015) от поредицата „Книги за татковци”; на „Изчезналото слънце” (2014) и „Пътешествие до края на света” (2015) от поредицата „Истории от големия двор”, на книгата - мюзикъл „Котаракът Франт и загадъчният остров“ (2018) и на „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници” (2019).

Посланик на детската книга за 2017г.

В ЦДГ „Божур” от 10:30ч. ще се състои премиера на книгата „Мартеничка Къдравелка” на Ваня Аврамова /Ваная Тайя/.

Ваня Аврамова /с псевдоним Ваная Тайя/ е родена на 7.10.1971г. в гр. София. Завършила е Библиотекознание и библиография в УниБИТ - София и доктурантура по специалност „Книгознание, библиотекознание, библиография.

Работила е по специалността си в големи столични библиотеки като в последните няколко години е зам.-директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и хоноруван преподавател в УниБИТ.

През 2013г. става съучредител на Литературния клуб ,,Петър Парижков“, чиято мисия е разпространение на знания и създаване на духовни ценности. През 2018г. заедно с „Видео с кауза” създават инициативата „Почети ми…”, която има за цел да популяризира творчеството на българските детски писатели сред децатаПод псевдонима Ваная Тайя е издала детските книги: „Пакостите на малкия Тин” (2011) и „Моливия” (2012). През 2021г. издава интерактивната детска книга с добавени аудио и анимации ,,Мартеничка Къдравелка“.

 

От 11:00 до 13:00ч. ще се състои литературен маратон с писатели-гости на фестивала. Писателите Милен Хальов, Иван Раденков, Марин Трошанов, Елена Павлова и Цветелина Спиридонова ще гостуват в различни сливенски училища и ще се срещнат със своите малки читатели.

От 11:30ч. във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, ще бъдат представени книгите „Приспивни песни за феи и чудовища” и „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша” на Сотир Гелев.

Сотир Гелев е роден през 1960г. в гр.Асеновград. Завършил е Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - гр.Пловдив и специалност „Графика” в Националната художествена академия – гр.София. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. През 1991г. с брат си Пенко Гелев създават списанието за комикси „Рикс“. След 1991г. работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за киното, пише сценарии за комикси, игрални, анимационни и телевизионни филми, режисира и продуцира игрални, документални и анимационни филми и телевизионни сериали, както и една балетна постановка в Националната опера.

С брат си са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва: „Илийчо и Август“ /2014/, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ /2016/ и „Илийчо, Август и Гергин“ /2016/.

Автор е на две книги за възрастни и на детските книги: „Как Лора се научи да брои до десет“/2017/, „Приспивни песни за феи и чудовища“ /2020/, „Приключенията на г-н Боровинка по вода и суша“ /2020/.

Последната за деня премиера е на книгата „Кало змея - 2” на Милен Хальов от 12:30ч. отново във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”.

От 10:30 до 12:30ч. в РБ ”Сава Доброплодни”, със съдействието на фирма ADCOM, ще се проведе майсторски клас за студенти от НХА – „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии” - модератори: Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф. Виктор Паунов. В обучението ще се включат и ученици от НХГ-Сливен.

Провеждането на демонстрациите и обучението ще стане със съдействието на фирма ADCOM. Фирмата е доставчик на решения за широкоформатен печат, графичен дизайн, предпечат, дигитален печат, управление на цвета, базирани на водещи в света производители на скенери, широкоформатни принтери, режещи плотери, дигитални преси, таблети, калибратори, софтуер и др. За провеждането на майсторския клас ADCOM предоставя таблетите на Wacom. Участниците в събитието ще имат възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на модераторите, който ще презентират на живо професионална работа на таблета. Участниците и гостите на събитието /изявени художници, фотографи, издатели, специалисти в областта на графичната реклама/ ще имат възможност да се запознаят с най-високия клас графичен дисплей таблет на Wacom – Cintiq Pro 24, още 10 таблета от различни серии, сред които и иновативния Wacom Intuos Pro Paper Edition, който позволява на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

От 11:00ч. на открита сцена на бул. „Цар Освободител” №1 ще бъде представен спектакълът „Принцесата и граховото зърно” на Театър „Весел”/Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Сценография и кукли: Емелияна Тотева; Музика: Елена Методиева; Продуцент: Веселин Василев/. Участват: Елка Баланова и Веселин Василев.

Театър „ВЕСЕЛ” е основан през 1998г. На XI-я Световен фестивал на кукленото изкуство в Прага, през 2007г., театърът печели награда за най-добър оригинален спектакъл, а през 2009г., в Букурещ – приз за атрактивен двуезичен спектакъл. През 2010г. получава награди на фестивалите в Галац (Приз за разпространение на универсални културни ценности) и в Шанхай (Специалната награда на журито). На фестивала „Михаил Лъкатник” – гр.Ямбол през 2013г. – печели наградата за актьорски ансамбъл. През същата година, на фестивала в гр.Омск (Русия), получава Специалната награда на спонсора на фестивала, а в гр.Сибиу (Румъния) - награда за режисура. През 2014г. на Театралния фестивал в гр.Кишинев (Молдова) театърът е удостоен с награда за оригинален и модерен спектакъл.

Някои от спектаклите в репертоара на театъра се играят и на испански, руски, английски и румънски език.

Участия в национални и международни фестивали: Бурса (Турция, 2019); Тирана (Албания, 2019); «Дни на куклите» - Бургас (2018); Астана (Казахстан, 2017); Алба Юлия (Румъния, 2017); Брашов (Румъния, 2015, 2016, 2017); Лодз (Полша, 2016); «Дни на куклите»-Бургас(2016);Палермо(Италия,2016); Борнео(Малайзия, 2015); Ереван (Армения, 2015); «Театрални празници» - Хасково (2015); Маракеш (Мароко, 2015); «Магията на вятъра» – Сливен (2015); Кенифра (Мароко, 2015); Банкок (Тайланд, 2014); Суботица(Сърбия - 2014); Тимишоара (Румъния, 2014); Кишинев (Молдова, 2014); Сибиу (Румъния,2013, 2014); Москва (Русия – 2013); Омск(Русия, 2013); «Двама са малко, трима са много» – Пловдив (2012); «Слънчоглед» - Благоевград (2012); Ниш (Сърбия, 2011); Шанхай (Китай, 2010); Билбао (Испания, 2010); Галац (Румъния, 2010); Сантандер (Испания, 2010); Букурещ (Румъния, 2009); Палма де Майорка (Испания, 2009); Марибор (Словения, 2008); Алковер (Испания, 2007); Любляна (Словения, 2008) и др.

 

От 12:30ч. на открита сцена на бул. „Цар Освободител” №1 ще започне детското шоу „Пътешествие с приказни герои” със специалното участие на актьорите Мариета Ангелова-Марионета, Красимир Василев, Даниела Тенева и Даниел Русев.

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16:00ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките", театър „Мариета и Марионета” и ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

„Fireter - театър на огъня и сенките“.

Началото на театъра е поставено през февруари 2009г., когато група ентусиасти, които се занимават години наред с жонглиране и различни видове акробатика решават да направят нова формация. Ръководител на трупата става Пламен Иванов.

Театърът на огъня и сенките е специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанса, театър, шоу, парти и дори реклама. С представленията си кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

Театърът на огъня и сенките постига това, използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и пърформанси.

Интерпретацията на съвременни и класически творби по нетрадиционен начин, както и мъдростта, съхранена в легендите, свещените обреди и ритуали на древни култури, е в основата на вдъхновението на екипа.

Театърът участва в много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия и др., а в последните две години и на изданията на най-големия фестивал в Европа – „Глостънбъри фест” в Англия.

От 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров”, ще се проведе тържествен концерт и официална церемония по връчване на Националната награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2021г. Носителите на наградите в отделните категории тази година са: Иван Раденков – категория „Автор”, Сотир Гелев – категория „Илюстратор” и ИК „Мармот” - в категория „Издателство”. За трета поредна година ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. Тази година тя се присъжда на Иван Раденков.

Водещ на събитието ще бъде актьорът Даниел Цочев. В концерта ще вземат участие млади певци и танцьори от Сливен, Бургас и Пловдив.

 

За контакти: GSM 0886090712 д-р Р.Петрова-Василева

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев