ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН И РЗИ ЗАПОЧНАХА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19

...
09.06.2021 / 17:12

Информационна кампания за ползите от имунизацията срещу COVID-19 започна в Сливенска област по инициатива на областния управител Минчо Афузов и Регионалната здравна инспекция. Целта е гражданите да бъдат запознати с експертното мнение на специалистите, да получат от тях отговори на въпросите, които ги вълнуват, и да им бъде разяснена необходимостта от навременна имунизация, за да са защитени през есенно-зимния период.

 

„Заболеваемостта в Сливенска област в момента е много ниска. Но здравните власти предупреждават, че е необходимо колкото може повече хора да се ваксинират, за да изградим колективен имунитет. Така ще предотвратим нова, трета вълна на епидемията. Всеки от нас вече е или преболедувал, или негови колеги, приятели, роднини са се сблъскали с COVID-19. За жалост, битката с този коварен вирус изгубиха наши най-скъпи хора. Засега няма открито специфично лечение срещу болестта, затова имунизацията е най-сигурният щит срещу заболяването“, коментира областният управител Минчо Афузов.

 

Кампанията е продиктувана от липсата на достатъчно информираност и интерес към ваксинирането сред част от населението. Тя е насочена към уязвимите групи - хората, живеещи в гъсто населените квартали, лицата над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания. Предвиждат се серия от срещи в четирите общини на областта.

 

Първата от тях се проведе на 8 юни в общинската зала „Май“ със съдействието на Община Сливен. На нея присъстваха кметове и кметски наместници от общината, неформални лидери и религиозни водачи в най-гъсто населените квартали и махали, общопрактикуващи лекари, неправителствени организации, здравни медиатори. С тях разговаряха областният управител Минчо Афузов и заместничката му Димитринка Петкова, директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, зам.кметът Пепа Чиликова.

 

Д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, информира за разпространението на коронавируса в страната и областта, за хода на епидемията и ползите от имунизацията, която ще доведе да изграждането на лична и колективна защита срещу COVID-19. Когато всеки 7-8 от 10 души население бъдат ваксинирани, заболяването ще бъде поставено под контрол и е възможно отново да пътуваме, да се срещаме с близките си, децата да се върнат в училище, да честваме празниците си, да се радваме на любими занимания, каза тя. Д-р Калева, която е лекар-специалист по инфекциозни болести и епидемиология, обърна внимание, че хората не трябва да се доверяват на информация, разпространена от случайни източници в интернет, защото това води до заблуди. Тя опроверга категорично най-често разпространявания мит, че ваксинирането може да доведе до стерилитет или други трайни проблеми.

 

По настояване на кметове и кметски наместници ще бъдат организирани мобилни екипи за поставяне на ваксини. При необходимост, общопрактикуващите лекари в селата, както и в гъсто населените квартали, ще получат съдействие от РЗИ имунизацията да се извършва паралелно с останалата им дейност.

 

Имунизационен кабинет ще бъде отворен и в Центъра за административно обслужване в кв.„Надежда“ в Сливен.

 

На срещата бе подчертано, че личният пример на кметовете, неформалните лидери и религиозните водачи в общността е от съществено значение за по-големия обхват във ваксинацията.

 

Областната администрация осигури за участниците електронни носители с презентацията на РЗИ, брошури и други информационни материали. През следващите дни те ще бъдат разпространени сред местното население.

 

До края на седмицата подобни срещи ще се проведат в общините Котел, Нова Загора и Твърдица.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев