СЛИВЕН ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ СТОЛИЦА НА ДЕЦАТА ОТ 9 ДО 11 ЮНИ

...
04.06.2021 / 16:24

Двадесет и третото издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен ще се проведе от 9 до 11 юни. Организатор на инициативата е Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.

 

Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки, съобщи Росица Петрова- директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

 

Вече 23 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 18 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 9 юни от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

 

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Цветелина Спиридонова, Мария Ангелова, Ваня Аврамова, Галина Андонова, Сотир Гелев, Иван Раденков, Цанко Лалев и Милен Хальов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2021г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др.

 

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”. Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Италия, Босна и Херцеговина, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео- конферентна връзка ще бъдат представени останалите 5 доклада.

 

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя, един много успешен проект на РБ”Сава Доброплодни”, реализиран с подкрепата на НХА-София. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Катина Пеева – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2020г.

 

С интересна изложба ще бъде отбелязано десетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

 

И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб – Сливен

 

На открита сцена в края на първия фестивален ден е концерта „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!” и очаквания с много вълнение танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”. В танца на надеждата ще се включат над 220 деца и тийнейджъри от различни училища и школи като организаторите канят и възрастните да се включат в него.

 

И 23-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА и от Босна и Херцеговина ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална

работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но

същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

 

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс се организира майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов – един от най- успешните и обичани съвременни детски автори. В заниманията ще се включат над 35 деца и тийнейджъри разделени в две групи.

 

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter – театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината.

 

Церемонията по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в различните категории ще се състои на 10.06.2021г. За трети път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 50 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция.

 

Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж, Лондон, Братислава.

 

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев