ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ СРЕЩНА С ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАЗАРА ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ

...
04.06.2021 / 11:49

Областният управител Минчо Афузов проведе среща с местни производители на плодове и зеленчуци и ръководството на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД – Сливен. Целта бе да се обсъди предстоящата кампания за реализация на реколтата, както и да се установи по-добра комуникация между производителите и акционерното дружество, създадено за техните нужди.

 

Стопаните на трайни насаждения и зеленчукови градини от областта настояват да ползват търговските клетки и хладилните помещения на тържището при преференциални наемни цени, информира Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“. Те настояват още за промени в установените практики за сключване на годишни наемни договори, тъй като сливенските производители ползват тържището само по време на кампанията от 4-5 месеца. Затрудненията при заплащането на сега действащите наеми са породени и от непосилната, според тях, конкуренция, в която са поставени заради вноса на продукция от чужбина на занижени цени.

 

В района от Бургас до Пловдив сливенското тържище е най-удобният обект за товарене на ТИР-ове с плодове и зеленчуци, отбеляза производителят Слави Трифонов, ръководител на екипа, създал обекта преди повече от 20 години. Капацитетът на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ позволява оборот на продукция от 100 000 тона годишно, което означава през него да минават по близо 5000 ТИР-а. При ефективна организация може да бъде осигурена заетост на значителен брой персонал, допълни Трифонов. Той подкрепи исканията на местните производители с препоръката, че добър резултат може да се постигне, ако на пазара се излага качествена продукция.

 

От своя страна изп. директор на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД Христина Митева информира, че заетостта на базата през активния сезон е 90 процента. Клетките на тържището, както и хладилните камери, се използват и от производители, и от търговци. Към момента дружеството е в стабилно финансово състояние, загубите му са в размер на 19 000 лева, няма неплатени задължения към институции. Христина Митева подчерта, че пазарът се издържа единствено от приходите от наеми. Цените са определени след проведени процедури от принципала – Министерството на икономиката, което е и мажоритарен собственик на 94 процента от капитала. В близкото минало сдружение „Българска праскова“ е ползвало преференциални наемни цени за период от 8 години. Тези условия обаче са отменени. Митева допълни, че искането на местните производители за преференциална наемна ставка може да бъде изпълнено само с решение на мажоритарния собственик.

 

На срещата бяха обсъдени още конкретни предложения за по-ефективна организация в работния процес на тържището, които да улеснят производителите в разполагането на продукцията, да оптимизират разходите на ел.енергия и др.

 

Областният управител Минчо Афузов ще информира Министерството на икономиката за проведената среща и ще изпрати предложенията на местните производители на плодове и зеленчуци. Той подчерта, че има възможности за по-ефективна съвместна работа на сливенските производители и пазара, което ще доведе до по-добри икономически резултати и за двете страни.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев