УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ ЗА ПРИЕМ НА НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА „АРГИРА ЖЕЧКОВА“

...
13.05.2021 / 17:47

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Аргира Жечкова“ взе решение за удължаване на срока за прием на номинации до 30 юни 2021 г. Мотивът за това е все още усложнената пандемична обстановка.

 

Предложения могат да внасят педагогически колективи, неправителствени организации и/ или инициативни комитети. Освен творческата биография на кандидата, предложенията трябва да съдържат справка за обществено-полезната дейност на номинирания и справка за педагогическите му постижения. С наградата се удостоява жена-учител с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

 

Предложения се приемат до 16 ч. на 30 юни в деловодството на Община Сливен на хартиен носител, както и в електронен вариант на е-mail nagrada_a_jechkova@abv.bg

 

Аргира Димитрова Жечкова е родена на 1 август 1845 г. – нов стил (20 юли стар стил) в Сливен. Родственица е на Хаджи Михаил Калудов, един от българските пратеници на княз Ипсиланти по времето на Гръцката завера, на Михаил Колони, на Добри Чинтулов и на мнозина други сливенски революционери и просветители. През 1865 година е назначена за учителка в девическото училище, с което започва нейната мисия на учител, просветител, възпитател и пазител на сливенския културен дух и традиции. АргираЖечкова е инициатор и изпълнител на редица просветителни и благотворителни начинания. Тя е основател на женското благотворително дружество „Майчина длъжност“ през 1870 г., а от 1908 година до 1922 година е подпредседател на благотворителното дружество „Подслон“ за подпомагане на сираците, на което подарява 2000 златни лева. Председател е и на Комитета на безплатните ученически трапезарии, на който е подарила 1000 златни лева, активен деятел е на дружеството „Червен кръст“ в периода от 1903 година до 1924 година.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев