КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ИМЕТО И ДЕЛОТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР СА ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ЦЕЛИ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ

...
10.05.2021 / 15:07

С почетен караул от Сливенския гарнизон започна днес ритуалът за отбелязване на 181 години от рождението на Хаджи Димитър. Церемонията се състоя на централния градски площад, носещ неговото име.

 

В словото си за живота и делото на именития войвода и един от символите на Сливен, кметът Стефан Радев изтъкна значимата му роля в национално-освободителната борба на България.

 

„Загинал твърде млад, едва на 28 години, той успява да извърви пътя на буен младеж от квартал „Клуцохор“, през хайдутин, знаменосец в четата на Панайот Хитов, превръщайки сев един от най-ярките примери за патриотизъм и родолюбие“, заяви кметът Стефан Радев. Той подчерта, че и до днес името на героя се произнася с гордост от всеки, който се нарича българин и ще бъде запечатано завинаги в националната памет.

 

„Неслучайно, на него са посветени едни от най-красивите стихове в българската литература, признателните поколения издигат този величествен паметник като символ на преклонение пред подвига му. Наш дълг е да предаваме на идните поколения спомена за неговото дело. Поклон пред паметта на героя!“, заяви още Стефан Радев. Той заедно с областния управител Чавдар Божурски, председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директора на ОД на МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков и началника на РУ-Сливен Милена Чолакова,поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

 

Венци и цветя поднесоха от името на началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев и министъра на земеделието, храните и горите в оставка Десислава Танева, Регионален исторически музей – Сливен, Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937”, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, училища, организации, граждани.

 

За гостите на общоградската церемония прозвуча стихотворението „Хаджи Димитър“, в изпълнение на Невена Ичеренска от МТА „Браво“.

 

Организатори на честването на годишнината са Община Сливен и Гарнизон-Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев