ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

...
28.04.2021 / 15:24

Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка относно инфлуенцата по птиците и африканската чума по свинете, съгласно писмо от централното управление на БАБХ. Целта на заседанието бе да се обсъдят необходимите превантивни мерки срещу разпространението на заболяванията, макар към момента да няма регистрирани огнища в Сливенска област.

 

Д-р Васил Върбанов и д-р Димо Кондев от Областната дирекция по безопасност на храните информираха, че в областта има 3 индустриални и 9 фамилни ферми за отглеждане на свине. Собствениците спазват всички необходими мерки за биосигурност. В област Сливен, също при стриктно спазване на изискванията, работи и най-голямата ферма в страната за отглеждане на кокошки-носачки. Стопанствата от типа „заден двор“, регистрирани през м.г., са 523 в областта. 400 от стопаните са заявили, че освен птици, зайци и други домашни животни, ще отглеждат и свине. ОДБХ е отказала регистрация на 100 души, тъй като личните им дворове не са отговаряли на ветеринарно-санитарните изисквания.

 

И двете заболявания са силно заразни и могат да причинят огромни икономически загуби. Непосредствена опасност може да бъде създадена от домашните дворове, които са в близост до индустриалните ферми, при отглеждане на свине и птици в нарушение на задължителните изисквания. Рискът от африканска чума по свинете не е отминал, тъй като от началото на годината досега има регистрирани, макар и ограничен брой, положителни проби при диви свине. От РЗИ напомниха, че инфлуенцата може да се предава и на човек, като заразяването става при обслужването на отглежданите птици.

 

След анализ на изнесената информация, участниците в заседанието решиха да бъде потърсено съдействието на кметовете на общини, кметовете на кметства и на ветеринарните лекари по места за провеждането на разяснителна кампания сред стопаните относно задължителната регистрация на личните им дворове, правилата за отглеждане на домашните свине и птици в закрити площи и съхраняването на фуража в закрити помещения, забраната за свободно придвижване на птици и свине извън личните дворове, за стриктно спазване на изискванията за биосигурност. Инспекторите на ОДБХ засилват контрола, особено в населените места, разположени в близост до индустриалните ферми и фамилни стопанства. Със заповед на областния управител Чавдар Божурски Общинските епизоотични комисии трябва да проведат заседания, на които да приемат конкретни превантивни мерки срещу разпространението на двете заразни заболявания. До 27 май Общинските епизоотични комисии трябва да информират БАБХ за предприетите мерки.

 

Заседанието на Областната епизоотична комисия се проведе под ръководството на гл.секретар на областната администрация Кирил Аврамов, с участието на представители на ОДБХ, РЗИ, общините и други ведомства, ангажирани с контрола за спазване на мерките.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев