ИЗЛОЖБА "УПОТРЕБЕНИ ЗНАЦИ“ НА ГЕОРГИ ПАВЛОВ В ГАЛЕРИЯ НОВА

...
18.03.2021 / 22:11

Изложба "Употребени знаци“ на Георги Павлов бе открита снощи в галерия НОВА. Експозицията може да разгледате до 31 март при спазване на всички противоепидемични мерки за сигурност, посочват домакините от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович", организатори на събитието.

"УПОТРЕБЕНИ ЗНАЦИ“

Това е заглавието на изложбата.

В началото се почудих, дори малко нещо ме смути, когато Георги Павлов ми пусна по Viber-a тия две думи като работно заглавие за предстоящата си изложба.

Употребен, употребена – дори само при смяна на рода, тази дума като че ли придобива различни нюанси и внушения. В речника на българските думи определението за нея е минало страдателно причастие – звучи някак саможертвено, а в женски род и малко греховно туй определение (пиша тези редове на 8 март – салюти бамбини.

Всъщност съм поласкан от поканата на Жорчето да напиша няколко реда за тази изложба и съм сигурен че, той не иска да говорим предварително защо е избрал това заглавие, демек какво е искал да каже авторът.

Сега малко за изложбата:

Тя е впечатляваща. Демонстрация на достойнствата на запазения знак в най-високите регистри на характерната за него естетика, находчивост и мярка. В нея са събрани образцови примери за видовете запазени знаци. От един автор. Георги Павлов застава сам на сцената и прави показно със смайваща публиката виртуозност. Авторът ни отнася в безтегловността на изкуството, където сменящите се знаци-кадри не дават на гореспоменатата вече публика да си поеме дъх (не мислете, че е заради задължителното носене на маски).

Може да определим тази изложба като явление. Заради преносимостта. Преносимостта е понятие, което съществува в историческото развитие на езика. Включително и на визуалния такъв. Работите на Жоро са световен пример за способността на изображението да променя семантично значението си и употребата му да служи за назоваване на ново понятие и действие. Казано накратко – употребата на знака променя неговото значение.

Поздравления за изложбата.

И от името на автора си позволявам да ви предупредя:

Употребявайте разумно и с мярка!"

Георги Янков

 

Георги Павлов е главен асистент, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия, дисциплини: визуална фантазия; плакат; компютърна графика. Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Автор на логата на „Телефон 112“; „Студентски съвет към НХА“; Фестивал „Магията на вятъра“, Сливен; „Живо наследство“; „Фондация за развитие на граждански инициативи“; „Младежка банка“; „Път към дома“, НБУ; и още над 100 графични знака. Участва в съвместни плакатни изложби в България и чужбина.

Георги Павлов е роден в Сливен през 1978 година. Възпитаник на Средно художествено училище „Димитър Добрович“ в града.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев