В СЛИВЕН ПОДГОТОВКАТА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВЪРВИ ПО ПЛАН

...
15.03.2021 / 17:30

В Сливен подготовката за парламентарните избори върви по план. Това увери секретарят на общината Валя Радева. По думите й най-голямото предизвикателство е организирането на подвижните Секционни избирателни комисии /СИК/, които трябва да обслужат гласоподавателите с доказана ковид инфекция, карантинираните лица и хората, които са лежащо болни или трудноподвижни.

 

„От 24 до 31 март всички лица, които са поставени под задължителна карантина, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна Секционна избирателна комисия. При наличие на не по-малко от 10 заявления Регионалната избирателна комисия /РИК/ ще определи колко подвижни СИК ще има. До 20 март хората с увреждания също могат да подадат заявление за гласуване с подвижна СИК. Те трябва да приложат ТЕЛК или медицинска епикриза“, обясни Валя Радева.

 

Тя подчерта, че СИК-овете за карантинираните лица и тези, които са с потвъден Ковид, са различни от тези за хората с увреждания. Ако обаче един трудноподвижен човек е с доказана инфекция, то той ще гласува в подвижна избирателна комисия, която е предназначена за Ковид.

 

Радева посочи, че за периода от 31 март до 3 април не се знае колко ще бъдат карантинираните лица, което е и най-голямата въпросителна пред всички общини и РИК-ове.

 

Секретарят добави още, че на всички граждани, които са подали заявление да станат членове на СИК, Общината е предоставила възможност да бъдат ваксинирани. Очаква се областните администрации да предоставят на Общината лични предпазни средства и предпазни костюми, които ще бъдат раздадени на членовете на секционните комисии.

 

Валя Радева обясни също, че до 20 март се подават заявления за гласуване по настоящ адрес.

 

„Заявленията могат да бъдат подавани лично на гише в общинска администрация, електронно през сайта на Община Сливен, както и през системата за сигурно електроно връчване. На нашия сайт, в рубриката „Парламентарни избори“, е поместена секция „Важна имнформация“. Всеки гласоподавател може да си направи справка в коя СИК ще може да пусне своя глас. Обявени са и предварителните избирателни списъци“, каза секретарят и добави, че има качени и информационни видеоматериали на Централната избирателна комисия, които са оказателни относно произвеждането на изборите.

 

Вече е определено мястото, в което ще се съхраняват изборните книжа и материалите, както и помещението, в което бюлетините и материалите ще се съхраняват след изборния ден. Местата за поставяне на агитационни материали са определени със заповед на кмета. Традиционно за Сливен това са таблата, поставени на главната улица.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев