143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СЛИВЕН

...
03.03.2021 / 13:47

Днес се навършват 143 години от Освобождението на България от османско иго. В Катедрален храм „Свети Димитър“ в Сливен бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Точно в 12 ч., от Градския часовник в Сливен прозвуча химнът на Република България, съпроводен от общ камбанен звън от всички православни църкви в града.

„В този паметен за нас ден, изразяваме благодарност към всички воини, паднали за свободата на Родината и към всички наши сънародници, участвали в Българското опълчение. Тези, които воюваха за сбъдването на всеобщата мечта, много преди Руско-турската освободителна война“, заяви по повод отбелязването на годишнината кметът Стефан Радев. „Днес се прекланяме и отдаваме почит към делата на Апостола, четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Христо Ботев, участниците в Априлското въстание и всички знайни и незнайни синове на България, които са дали живота си, за това да сме свободни! Честит празник на всички сънародници! Да си пожелаем здраве и България да пребъде!, заяви още Стефан Радев, който заедно с областния управител Чавдар Божурски и председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венец беше поднесен от името на Сливенския митрополит Иоаникий.

Заради повишената заболеваемост от COVID-19 и необходимостта от спазване на противоепидемични мерки, тази година не се състоя тържествена церемония на централния градски площад.

В празничния ден, ученици от гимназиите „Добри Чинтулов“, „Захарий Стоянов“ и училище „Пейо Яворов“, осигуряват почетен караул на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Илюминациите от Хамам баир по повод Националния празник ще започнат от 20 ч.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев