СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В ОНЛАЙН ДИСКУСИЯТА „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА РЕГИОНИТЕ 2021“

...
25.02.2021 / 16:09

Община Сливен се включи в интерактивна публична онлайн дискусия на тема „Енергийна ефективност на регионите 2021“, организирана от евродепутата Ева Майдел. На нея беше представен справочник за възможностите за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка и усилията на общините за устойчиво възстановяване и постигане на енергийните и климатични цели на Европейския съюз. В справочника, изготвен по инициатива на евродепутата и с експертната помощ на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, има и информация как да се планира по-добре използването на енергията от страна на общините – да представят плановете и идеите си за енергийни проекти и инициативи във всички сфери като градско осветление, градски транспорт, сграден фонд, мерки за енергийна ефективност, партньорства с бизнеса и други.

 

„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства. Това са част от причините ние да се свържем и да работим с експертите от „ЕнЕфект“ в изготвянето на този справочник с информация как общините могат да планират по-ефективно потреблението и добива на енергия на своята територия, как да развиват партньорства, как даподобряват комуникацията“, заяви Ева Майдел.

 

В събитието, като представител на държавата, се включи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

„Поздравявам екипа, разработил справочника. Това е един изключително навременен документ, който показва много добра експертиза. Сигурна съм, че той ще бъде от полза за регионите и общините така, че те да могат да изпълняват успешно мерките, свързани с енергийна ефективност и с прехода към нисковъглеродна икономика“, каза от своя страна енергийният министър.

 

Община Сливен беше представена от заместник-кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков. Пред участниците в дискусията той посочи какви стъпки е предприела Общината и какви са бъдещите й планове в развитието на Сливен като един модерен и зелен регион.

 

„Сливен вече има изработен и обсъден проект на план за интегрирано развитие на общината през следващия програмен период 2021-2027г. В него ясно се вижда нашето желание и визия Сливен да бъде модерна, иновативна и зелена община. Специален фокус в нашия план са зелената инфраструктура и чистата околна среда. Имаме и приоритет за балансирано, устойчиво и интелигентно развитие, мобилност и екологична инфраструктура“, отбеляза Марков.

 

Той посочи, че Общината е съчетала националната и европейската политики в тази посока като е насочила основни инвестиции в областта на нисковъглената икономика, зелените инвестиции, надобщинското сътрудничество в организирането на тези политики, сътрудничеството с останалите общини и области от региона, както и с бизнеса. Особено голямо внимание е отделено на проектите, които ще могат да се реализират, изпълнявайки Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Стоян Марков подчерта, че Общината вече работи по изграждането на Сливен като по-зелен, иновативен и енергийно ефективен град, реализирайки и подготвяйки различни проекти в тази насока. Санираниса част от сградите на учебните заведения и детски градини, над 51 жилищни блока, оптимизира се уличното осветление, напълно обновен е автобусният парк, като предстои закупуване на нови електробуси и тролейбуси.

 

„Балансираното, устойчиво и интелигентно развитие на градската среда и екологичната инфраструктура на Община Сливен и занапред ще продължи, изпълнявайки новия план за развитие“, заяви в заключение заместник-кметът.

 

Идеята на днешната дискусия беше да се споделят добри практики, да се набележат основните виждания на българските общини и да се имат предвид при централното планиране на бъдещите инструменти и фондове за помощ на енергийния преход. В нея опит в тези направления споделиха още кметовете на Бургас и Стара Загора, както и заместник-кметовете на Столична община и Смолян. Първото представяне на справочника се състоя миналата седмица с кметовете на Северна България и с участието на вицепремеиера Томислав Дончев.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев