148 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

...
19.02.2021 / 19:28

Сливен почете паметта на Васил Левски с цветя пред паметника му на едноименния площад в града. На 19 февруари от името на областния управител Чавдар Божурски цветя поднесе зам.областният управител Камен Костов. Пред делото на Апостола се поклониха кметът на общината Стефан Радев и председателят на общинския съвет Димитър Митев.

 

Тази година се навършват 148 г. от трагичната гибел на Апостола на Свободата. Въпреки че заради епидемичната обстановка не се състоя традиционното общоградско поклонение, паметникът бе отрупан с цветя от граждани, представители на културни институти, патриотични организации, ученици.

 

Идеологът на националната ни революция Васил Левски /1837-1873 г./ още приживе е наречен от съвременниците си Апостол. Наречен е така по подобие на Христовите ученици и последователи, но и на носителите на новата, гражданска религия на 19 век за правата на човека за свобода, за стремежа на нациите за самостоятелност и равноправие, за независимост и национални държави /проф.Дойно Дойнов/. Така по призвание, идеи и дела, по прозвище и признание той има място и сред строителите на нова, млада Европа. Думите на Левски към неговите съратници са значими и днес. Апостолът на Свободата изповядва вярата, че „всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите задружни сили“.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев