СЛИВЕН СЕ СБОГУВА С АЛПИНИСТА АТАНАС СКАТОВ

...
14.02.2021 / 15:23

Сливен се сбогува със своя почетен гражданин Атанас Скатов на 14 февруари в катедралния храм „Свети Димитър“. Траурният ритуал бе отслужен от Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий в съслужение със свещеници от църквите в града. Съболезнования от името на областния управител Чавдар Божурски поднесе на опечаленото семейство и близките зам.областният управител Камен Костов. Пред паметта на Скатов се поклониха председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова, много туристи, приятели, съмишленици, граждани.

 

Цветя и съболезнователен адрес от името на кмета Стефан Радев бяха поднесени на близките на алпиниста. „Упорит, с нестихваща енергия и устрем, отправил поглед към поредната си цел – да бъде там, горе на върха. Такъв ще го помня! Такъв ще го помним всички!“, пише кметът Радев.

 

Известният алпинист загина на 42-годишна възраст, при опит за изкачи връх К2 в планината Каракорум. Последните десетина години той се посвети на планините и на каузата за опазване на природата и за здравословен начин на живот. В историята на алпинизма се записа като първия българин, изкачил седемте континентални първенци на планетата, и с ред други постижения. Покорил е 11 пъти върхове над 8000 метра. Носител е на приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на международната щафета „Пробег на мира – 2020 г.“ и на други отличия.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев