ДАРЕНИЕ ОТ 24 ТВОРБИ НА НИКОЛА БАЛТАДЖИЕВ ПОЛУЧИ ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ"

...
11.02.2021 / 20:03

Художествената галерия "Димитър Добрович" получи първото си дарение за тази година. Колекцията съдържа 24 творби на сливенския художник Никола Балтаджиев. Завещанието беше изпълнено от неговата съпруга Рита Генчева. Приемаме този акт на дарителство като безспорно доказателство за доверие и висока оценка на работата ни като художествен музей, и сме благодарни на г-жа Генчева за благородното дело, посочват от градската галерия в Сливен.

Николa Христов Балтаджиев – Балтата е роден на 5 октомври 1925 г. в Сливен. Произхожда от един от най-старите сливенски родове. След завършване на гимназиалното си образование, учи в Художествена академия - София, специалност „Илюстрация и живопис". Работи като художник и художествен редактор. Твори в областта на приложната графика, рисува илюстрации за списания и вестници, прави художествено-пространствено оформление на изложби у нас и в чужбина.

През 2010 година Художествена галерия „Димитър Добрович“ - Сливен, представи юбилейна изложба на художника-живопис, графика, плакат и рисунка от различните му творчески периоди.

Никола Балтаджиев завършва житейския си и творчески път на 12 юли, 2019 г. в София. По негова воля, прахът от тленните му останки е разпилян над любимия Сливен, за да намери мир и спокойствие душата му.

http://gallerysliven.com/

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев