В ХИМАЛАИТЕ ЗАГИНА НАШИЯТ СЪГРАЖДАНИН АТАНАС СКАТОВ

...
05.02.2021 / 14:49

Българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Според съобщението Пакистанските власти са уведомили МВнР по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист. Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин са били отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени, посочват от МВнР.

42-годишният Атанас Скатов за последните 10-тина години изкачи 10 осемхилядника, сред които Еверест, Анапурна, Манаслу, Лхотце и стана прървият българин изкачил всички континентални първенци.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев