ОБХВАТЪТ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ОСТАВА СРЕД ОСНОВНИТЕ ЗАДАЧИ НА ИНСТИТУЦИИТЕ

...
29.01.2021 / 17:49

Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски участва в онлайн среща, организирана на 29 януари от Координационното звено по механизма за обхват и задържане на децата и учениците в образованието. Вицепремиерът и ръководител на звеното Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева запознаха областните управители, началниците и експертите на РУО в страната с резултатите от досегашната работа и предстоящите задачи.

 

Вицепремиерът подчерта, че механизмът е прераснал от кампанийна в постоянно действаща мярка благодарение на съвместните действия на институциите. В резултат на това през изминалите три години 59 653 деца и ученици са върнати в клас, като повечето от тях са задържани в образованието. Средният обхват е увеличен на 92-95 процента. Пандемията е поставила образователните институции пред нови предизвикателства, но независимо от това близо 90 процента от децата и учениците са били обхванати в дистанционното обучение. МОН е осигурило само през декември 32 000 персонални компютъра за ученици и учители.

 

Задържането на децата и учениците в образованието остава сред най-важните държавни задачи. Все още има немалък брой деца, за които липсват данни да са в чужбина, но в същото време не са записани. Възобновяват се посещенията на адрес от екипите за обхват. Засилва се териториалната отговорност на училищата и детските градини. Целта е всяко дете или ученик, които се завърнат от чужбина, да бъдат веднага записани в образователна институция. През следващата година продължава еднократното подпомагане за първокласници и осмокласници, като сумата е увеличена от 250 на 300 лева, без да е обвързана с дохода на родителите.

 

Министър Вълчев съобщи, че са осигурени средства за ново училище в котленското с.Градец, както и за построяването на детски градини в някои сливенски села.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев