ЗАПОЧВА ОБНОВЯВАНЕТО НА ОЩЕ ЕДНА ДЕТСКА ГРАДИНА В СЛИВЕН – „ЗВЕЗДИЦА“ В КВ. „ДАМЕ ГРУЕВ“

...
26.01.2021 / 12:55

Сградата на Детска градина „Звездица“ в кв. „Даме Груев“ ще бъде изцяло обновена. Протокол 2 за откриване на строителна площадка подписаха днес кметът Стефан Радев и изпълнителят на обекта.

Директорът на Детска градина „Звездица“ Пенка Проданова заяви, че ремонт на сградата не е извършван, откакто е създадена през 1975 г.

„Това е дългоочакван за нас ремонт и сбъдната мечта. Той ще бъде ценна придобивка не само за децата и за персонала, а за целия квартал, тъй като сме единствена детска градина“, заяви Пенка Проданова по време на срещата си със сливенския градоначалник. От свое и от името на колегите си тя благодари на кмета Стефан Радев и цялото общинско ръководство за подкрепата и изпълнението на поетия от тях ангажимент.

„Звездица“ е последната голяма детска градина, която предстои да обновим. Дълго време търсихме финансиране за този проект и се радвам, че сме на път да го реализираме. По-голямата част от средствата са осигурени от общинския бюджет, останалите са от получения финансов излишък от проекта за кръговото кръстовище на „Розова градина“, заяви кметът Радев. В тази връзка той припомни, че миналата година Общината успя да финализира проекта за обновяването на четирите големи детски градини в града – „Мак“, „Вержин и Хаик Папазян“, „Детство“ и „Зорница“. Той допълни още, че предстои реализация на съвместен проект с Министерство на образованието и науката, който включва изграждането на три нови детски градини в селата Тополчане, Сотиря и в кв. „Надежда“.

„Работим вече по структурирането на тези проекти и смятам, че ще дадем по-добра перспектива на много деца в община Сливен. Важно е децата да се социализират от най-ранна детска възраст, за да се радват на по-добри шанс и развитие по-нататък“, посочи още кметът.

 

Ремонтът на сградата на детска градина „Звездица“ предвижда цялостно обновяване, реновация на кухненската част, както и подмяна на амортизираните остарели инсталации – електро, ВиК и др. За осъществяването на достъпна среда, включително за лицата в неравностойно положение, се предвижда изграждането на рампи до всички корпуси и вътрешни дворове, ще бъдат монтирани и преместваеми устройства за изкачване на стълби. Тротоарните плочи около сградата ще бъдат подменени с нови.

Размерът на отпуснатите средства за обновяване е около 1 млн. лв., срокът за изпълнение е 230 календарни дни.

Детска градина „Звездица“ се посещава от 186 деца от 3 до 7-годишна възраст, разпределени в 6 възрастови групи. В обособения кухненски блок се приготвя храна за 200 деца – за децата от шестте групи и две групи, настанени в сградата на Детска ясла № 9.

 

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев