ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ

...
25.01.2021 / 12:48

На извънредна сесия на местния парламент в Сливен днес общинските съветници гласуваха единствената точка от дневния ред – упълномощаване на представител на Община Сливен в Общото събрание на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД, което е насрочено за утре, 26 януари. С 24 гласа „за“, 1 „против“ и 11 „въздържал се“, предложението получи необходимата подкрепа.

На Общото събрание предстои да бъдат гласувани решения, едно от които е свързано с увеличаване на капитала на водното дружество, от 2 743 520 лева на 33 643 520 лева, чрез записване на 3 090 000 нови дяла с номинална стойност 10 лева, които ще бъдат поети от съдружника – „Български ВиК холдинг“ЕАД. Второто решение е за изменения на дружествения договор на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД.

 

Според кмета Стефан Радев преструктурирането на дяловете и капитала на водното дружество, които предстоят да бъдат гласувани на утрешното Общо събрание, е важно и ще облекчи до известна степен финансовите му проблеми. Пред общинските съветници той разясни финансовото положение, рисковете и възможностите пред „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД.

 

„Финансовото състояние на водното дружество е тежко, има значителни натрупани задължения. Дълги години цената на водата не е покривала реалните разходи по нейното доставяне. В периода 2019-2020 г., водното дружество генерира огромни разходи за електро енергия, използвайки водоснабдителните помпи заради намалелия обем на язовир „Асеновец“, заяви кметът Радев. Той припомни, че присъединяването на водното дружество към ВиК-холдинга е стабилизирало финансовото му състояние и е важен момент за стартиране на дейностите по проекта за водния цикъл, който се осъществява с финансова помощ от ОП ,,Околна среда”. Там е необходимо и съфинансиране от ,,ВиК-Сливен” ООД, което ще бъде възможно със заем от Фонда на фондовете. За да бъде отпуснат обаче този заем, е необходимо водното дружество да погаси задълженията си към Басейнова дирекция ,,Източнобеломорски район” и НАП.

 

„Решаването на проблемите със старите задължения е важно, за да не обременяват по никакъв начин жителите на Област Сливен“, подчерта сливенският градоначалник.

 

„За нас като община е най-добре задълженията на дружеството да бъдат поети от съдружника – „Български ВиК холдинг“ЕАД, респективно от държавата, което ще му позволи да получи кредит за финансиране на проекта по водния цикъл и да успее да привлече още инвестиции в изграждане на канализационна и водопреносни мрежи, не само в града, но и в малките населени места“, заяви в обобщение кметът.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев