КОЙ, КАКВО И КАК ПРОМЕНИ СКЪПЕРНИКА – РАЗКАЗВА „СКРУДЖ, ПРИВИДЕНИЯ В МРАКА“

...
11.01.2021 / 17:12

12 януари е денят, в който Сливенският драматичен театър за пръв път през 2021 година ще отвори вратите си за своята публика. „Скрудж, привидения в мрака“ е Коледната приказка на Чарлз Дикенс за силата на доброто, щедростта и любовта. Легендата, която превръща станалия нарицателен образ на скъперника Ебенизър Скрудж в добър и състрадателен човек. Спектакълът може да се нарече „семеен“ или за „всички пораснали деца“, защото, с голямо желание за нравствено и духовно просветление, припомня за малко позабравените морални ценности, които възпитават човечност и почтеност. В него любовта побеждава егоизма и парите в един приказен двубой. В моралната битка я подкрепят добрите коледни духове, които идват от миналото, за да се заселят в настоящето и да останат в сърцата на хората завинаги. Затова рождественската приказка на Сливенския театър е замислена да се играе през цялата година, със своите послания за повече човечност и светлина между хората. Прототип на емблематичния скъперник Скрудж е бащата на писателя, който навремето лежал в затвора за дългове и обрекъл семейството си на мизерия. Коледната песен на един от най-великите писатели на Викторианската епоха Чарлз Дикенс се поставя за пръв път в 100-годишната история на театъра.

С въображението и талант, към магията на приказката посяга един млад театрален екип, оглавяван от режисьора Августин Демерджиев. За разлика от многобройните актьорски превъплъщения, това е първата му режисьорска постановка на професионална сцена. Той се надява спектакълът „да води хората към по-светъл, по-ведър и по-усмихнат живот, изпълнен с повече любов“, защото „никога не е късно човек да се промени към щедрост, доброта и човечност“. И надеждата, че това може да се случи, се появява бляскаво на финала. Нали театърът е трибуна на истината, която ни е необходима?... В интерпретацията на старата приказка, отпечатана преди 178 години, режисьорът използва най-съвременен театрален език и техника, музикални и визуални ефекти със сняг- и дим-машини, игра на сенките. Ивайло Гандев, актьорът, който се превъплъщава в образа на Ебенизър Скрудж, смята че е „по-добре да вярваме в приказките, защото те са възможни“. Димитър Марков, който пресъздава множеството реални и нереални образи на коледни духове и живели някога хора, които завръщат Скъперника към щедростта и добротата, се надява промяната към повече човечност да не го напуска през цялата година. Изпълнението на Николина Велчева, в ролите й на коледен дух и любимата на Скрудж от младостта, се прибавя непринудено към коледната приказка за силата на любовта. Към това разбиране е насочена и драматизацията на Августин Демерджиев и Мария Павлова, която остава вярна на Дикенсовия текст. Студентките от театралната и художествената академия Мария Павлова и Александра Цветкова са сценографката и художничката на представлението.

Английският писател Чарлз Дикенс създава едни от най-емблематичните в литературния свят образи на Оливър Туист, Дейвид Копърфийлд и на станалите нарицателни персонажи Самюел Пикуик за идеализъм и Ебенизър Скрудж за егоизъм. В повечето от тях, както и в личната история на скъперника Скрудж, той влага идеите си за социална справедливост, за любов и разбирателство между хората.

Публиката ще се забавлява във водовъртежа на една приказна магия, но ще има и какво стойностно да си припомни на 12 януари /вторник/ от 18 часа, в големия салон на Драматичния театър. – Според изискванията на сложното пандемично време, с регламентираната пълняемост на салона от 30 процента и при спазването на всички противоепидемичните мерки срещу Covid 19!

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев