ФЕДЕРАЦИЯТА НА КУЛТУРНО – ПРОСВЕТНИТЕ ДРУЖЕСТВА НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ /ФКПДКБ/ НАВЪРШИ 30 ГОДИНИ ОТ УЧРЕДЯВАНЕТО СИ

...
29.12.2020 / 16:23

Федерацията на Културно – Просветните Дружества на Каракачаните в България /ФКПДКБ/ навърши 30 години от учредяването си. Това съобщи председателят на ФКПДКБ Христо Христов. Федерацията е създадена на 28 декември 1990г. в Сливен,по инициатива на родолюбците:ДимитриусГривас,Яни Алексиев Блецов,Коста Атанасов Хътов,Васил Мермеклиев,Христо Бачиков,Петър Балездров,Христо Чолаков,Коста Николов Къчев,Георги Костов,Коста Башев,Никола Атанасов Къчев и Георги Граменов.

 

В Учредителното събрание са участвали над 400 представители на каракачанския етнос от цялата страна.Избрано е ръководство с председател ДимитриусГривас. В първия Управителен съвет на ФКПДКБ влизат Костадинка Кутроваот с.Шипка, Панайот Шутовот Казанлък, Никола Янев от Монтана, Яна Братанова от Враца, Димитър Янев от Самоков, Петър Гурцов от Сливен, Петър Балездров от Сливен, Никола Василев от Берковица и Вангел Чанев от Карлово. След учредяването, срещи са провеждат в дома на Яни Блецов. Днес ФКПДКБ се помещава в самостоятелна сграда.

 

„Федерацията беше създадена с цел да представлява каракачаните пред българското общество. Ентусиазмът на всички ни беше голям в очакване на обединението на етноса ни.За тези 30 години смятам, че допринесохме за възраждането и съхраняването на културните ценности на каракачаните, и самобитната ни култура като част от Балканското и Световно културно наследство“, коментира Христо Христов.

 

Предвид сложната и извънредна ситуация в момента заради COVID-19, отбелязването на 30-тата годишнина ще бъде през следващата година.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2023 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев