РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ до боголюбивия клир, всечестното монашество и всички православни християни от Сливенска епархия

...
24.12.2020 / 22:29

„Слава във висините Богу и на земята мир,

Между човеците благоволение”. /Лк. 2:14/

 

Преди повече от две хиляди години ангелите изпяха тази дивна песен, която и днес услажда боголюбивите души. Тази песен не заглъхна в православните храмове през вековете, защото имаше небесна сила. Тази песен и днес огласява Божиите домове, като ни поучава и наставлява как достойно да празнуваме пресветлото Рождество Христово. „Христос се ражда, за да възстанови падналия преди образ”. /Молитва на проскомидията/ Ражда се, Tози „Чуден Съветник, Бог крепък…Княз на мира” /Ис 9:6/, Който донесе небесен мир и Който с учението си обновява света.

 

Затова е величествен този празник. Затова е радостен този ден. Затова прославяме, величаем и се покланяме на Богомладенеца Господ Иисус Христос, Който се ражда на земята, за да ни даде най-великата заповед за любовта, за да промени живота на повярвалите в Него.

 

„Блажени миротворците” /Мт 5:9/, ето как тълкува св. Йоан Златоуст тези Христови думи: „С това Христос не само осъжда взаимно несъгласие и ненавистта между хората, а иска нещо повече – именно да примиряваме разногласията и на другите; в този случай също говори за духовна награда. Каква? „Защото те ще се нарекат синове Божии, /Мт 5:9/ тъй като и делото на Единородния Божий Син се заключава в това – да съедини разделените и да примири враждуващите”.

 

А колко е важен мирът! Колко е нужна любовта! Колко е потребна благата воля!

 

Но има ли мир днес в сърцата и душите ни? Има ли мир в семействата, когато сме свидетели на толкова разводи? Обществото ни не страда ли от несъгласия и раздори, от противоречия и оскърбления?

 

Ако мразим, враждуваме и отмъщаваме на ближните си, не прогонваме ли мира от себе си?

 

Тази година празнуваме Рождество Христово при сложна ситуация. Пандемията от коронавирус смути много християни, нанесе много поражениния и промени много програми. Това изпитание е голямо, но и безпокойството и грижите на управляващите са също големи, които не по-малко страдат и съчувстват. Ние сме благодарни за грижите и изпълняваме всички ограничения, защото са полезни. Какво четем в светата Библия: „Почитай лекаря с чест…защото Господ го е създал” /Сирах 38:1/.

 

Всяка рана на тялото поражда болка. Всеки грях поражда скръб в душата. Както тялото, така и душата трябва да бъдат лекувани.

 

Нека да чуем и се поучим от думите на св. Йоан Златоуст, който най-точно е написал: „Ами ако не се вразумим и останем зли – кажи ми – Бог няма ли да прати наказание”? И още „О, голямо коварство на дявола! О, безчовечно човеколюбие! На дявола принадлежи мисълта, обещаваща безполезна милост и правеща хората нехайни, понеже знае, че страхът от наказание, като някаква юзда сдържа душата ни и обуздава пороците. Той прави всичко възможно, за да изтръгне страха из корен, та после безстрашно да се понесем в пропастта”.

 

За излекуване и изцеление на греховете служат поста, покаянието, изповедта, смирението, кротостта и други добродетели.

 

Сърдечно поздравявам свещенослужителите, служителите при светата Сливенска Митрополия, монасите, монахините и православните християни с преславното Рождество Христово.

 

Всичко да се обединим, та с едно сърце и една душа да прославим Новородилия се Богомладенец и да Го помолим да дарува мир, любов, разбирателство и спокойствие. Амин!

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 

ЧЕСТИТА НОВА 2021 ГОДИНА!

 

25.12.2020 г.

 

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 

+ Сливенски Митрополит

 

Йоаникий

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев