МИХАИЛ ИЛИЙКОВ - КОНЧИНА

Михаил Илийков в "Джендем хан"
21.12.2020 / 15:58

От Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ съобщиха за кончината на дългогодишният актьор от трупата МИХАИЛ ИЛИЙКОВ

 

С дълбока скръб съобщаваме на театралната общност, на нашата публика и всички приятели на театъра, че на 78-годишна възраст напусна този свят актьорът от трупата на Сливенския драматичен театър Михаил Илийков, носител на две големи театрални награди – „Аскеер“ за мъжка роля и „Икар“ за чест и достойнство.

… Роденият в Златоград родопчанин Михаил Илийков се гордееше, че записа в артистичната си биография над 40 години на сцената на Сливенския театър и пет сезона в състава на театралната работилница „Сфумато“. За кратко време той е бил актьор и в театрите на Смолян, Габрово, Бургас, Ямбол и Бургас.

 

Връх в творческата биография на Михаил Илийков е ролята му в спектакъла „Джендем хан“ на Иван Добчев, по мотиви на книгата на Екатерина Томова „Забравени от небето“, с която той стигна до първата си национална театрална награда „Аскеер’92“, за водеща мъжка роля. „Джендем хан“ с Мишо Илийков записва в историята си 70 представления.

 

Той обаче припознаваше като свой образ Йовковия Златил. Когато през 2014 г. Михаил Илийков получи наградата на САБ „Икар“ за чест и достойнство, той каза: „Аз съм Златил на българския театър!“. Имаше дълбоко основание за това. В образа на Златил се превъплъщава два пъти – играе в представлението на „Сфумато“ „Грехът на Златил“ на режисьорката Маргарита Младенова, а по-късно е разпределен за тази роля в спектакъла „Боряна“ на Иван Урумов. Златил за него беше моралният стожер, който се опитва да съхрани разпадащия се около него свят.

 

Михаил Илийков е изиграл много роли, от които само в летописа на Сливенския театър са записани 65, получил е много аплаузи. Сливенската публика помни неговия Господин Балкански от едноименния спектакъл на Борислав Чакринов, Димитър Мечев от „Солунските съзаклетници“ на Пламен Марков, Македонски от „Хъшове“ на Христо Церовски. Летописът на Сливенския театър пази спомени за ролите му от 1977 г. насам, първата в „Провинциални анекдоти“ от Вампилов, четири години по-късно – Нещастливцев в „Лес“ на режисьора Енчо Халачев, през Людвиг XIII в „Тримата мускетари“, през участията му в почти всички сливенски спектакли на режисьорите Слави Шкаров, Пламен Марков, Борислав Чакринов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Снежина Танковска, Станислав Носович, Асен Шопов, Иван Урумов, Елена Цикова. До последната му роля на Омир в празничния спектакъл „Песента на музите“

за 100-годишнината на Сливенския театър.

Театърът беше неговият дом, неговата любов, неговото упование. До последен дъх Михаил Илийков живя в театъра и с театъра. До последно участваше в представления и присъстваше на репетиции, дори да няма роля в поредния спектакъл. 75-годишнината на Михаил Илийков бе отбелязана в Камерната зала на театъра, след поредния сливенски Есенен театрален салон.

 

Колективът на Сливенския драматичен театър изразява своите искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на незабравимия Михаил Илийков, който остава знаково лице в историята на сливенската трупа.

Прощаваме се с колегата Михаил Илийков с огромно колегиално признание. За неговия многогодишен театрален труд, за неговото доживотно горене и отдаденост на театъра – Аплодисменти!

На снимката Михаил Илийков в моноспектакъла "Джендем хан" по текстове на Екатерина Томова в театър "Сфумато", реж. Иван Добчев
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев