ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВИКА СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАКРИВАНЕТО НА ДОМА ЗА ДЕЦА В СЛИВЕН

...
18.12.2020 / 12:45

Предстоящото закриване на Дома за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ в Сливен бе обсъдено на среща, свикана от областния управител Чавдар Божурски с представители на социалните институции, общината и синдикатите. Акцент в дискусията бяха извеждането на децата от дома, съдбата на персонала, предстоящото разкриване на нов Център за медицински грижи за деца с хронични заболявания в Сливен.

 

ДМСГД – Сливен ще бъде закрит, както и други сродни заведения, до 31 декември 2020 г. съгласно Закона за социалните услуги. На територията на страната ще останат да действат четирите по-големи домове за медико-социални грижи.

 

В сливенския дом настанените деца са 26, съобщи директорът на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева. Две от тях ще бъдат насочени към ДМСГД – Варна, 13 ще постъпят в Центрове за настаняване от семеен тип в Ловеч, Габрово и Пловдив. Останалите вече са настанени или предстои да бъдат настанени в приемни семейства.

 

Областният управител и общината ще съдействат на дома за транспортирането на децата към новите за тях социални институции. Това ще стане по график, като при необходимост РЗИ ще издаде направления за изследването им с PCR-тестове.

 

В дома към момента са назначени на постоянни трудови договори 52 души – лекари, медицински сестри и друг квалифициран персонал. От тях 11 са на пенсионна възраст, на един служител му предстои пенсиониране. На останалите 40 души от медицинския персонал ще бъде дадена възможност да започнат работа в нов Дневен център за медицински грижи за деца с хронични заболявания. Той ще бъде разкрит в Сливен по проект на Министерството на здравеопазването. Областният управител Чавдар Божурски ще проведе разговори с министерството във връзка с проекта - сроковете му на изпълнение, капацитета на институцията и конкретните нужди от квалифициран персонал. В близко бъдеще в Сливен ще отвори врати и друг подобен център за деца, в партньорство с общината.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев