ОДМВР – СЛИВЕН ЩЕ СЛЕДИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ВЪВЕДЕНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК И НИКУЛДЕН

...
04.12.2020 / 13:55

В празничните дни екипи на ОДМВР-Сливен ще осъществяват стриктен контрол по спазване на въведените временни противоепидемични мерки. Няма да се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека. Полицейски екипи са осъществили информационни срещи със собственици на хотели, хижи, къщи за гости и други обекти с възможност за организиране на тържества за спазване на въведените ограничения и противоепидемичните мерки, целящи запазване на здравето и ограничаване разпространението на COVID-19. Нарушителите ще бъдат санкционирани.

Проверки в заведения и места за настаняване са извършени в град Котел, селата Жеравна, Медвен, Катунище, като и в обекти на територията на районни управления Сливен, Нова Загора и Твърдица.

Предвижда се завишаване на контрола над общоопасните средства, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В периода от 6 до 9 декември са планирани специализирани полицейски операции, в които акцент ще са недопускане управлението на автомобили от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества, неправоспособни и такива с технически неизправности МПС. Водачите ще се проверяват за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и оборудване на автомобилите за движение при зимни условия.

Ще се следи за състоянието на пътна обстановка, с цел навременно информиране за метеорологичните условията и евентуалните ограничения или затваряне на пътни участъци. Създадена е организация за активно полицейско присъствие, регулиране и подпомагане на движението.

 

Практически препоръки към студентите и водачите на МПС

 

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си към работните места, използвайки максимално времето за почивка. Започнаха снеговалежите, на много места валят и дъждове, като нерядко се образува аквапланинг. Рано сутрин и късно вечер температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „капани“ дори за опитни водачи.

Студентският празник е специално преживяване особено за първокурсниците. За да бъде празникът незабравим „Пътна полиция“ съветва всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ студенти:

Препоръки за началото:

Планирайте пътуването си така, че да не ограничите нито една от възможностите за забавление. Ако използвате обществен транспорт вземете всички необходими противоепидемични мерки.

При пътуване с личен транспорт не забравяйте:

Документите си – лични и на автомобила, застраховка „Гражданска отговорност“, платена пътна такса, годишен технически преглед, финансови средства, документи за резервация.

Преди потегляне провери:техническата изправност на автомобила – спирачки, чистачки, светлини, гуми, резервна гума и инструменти за смяна, количеството на антифриз, масло и спирачна течност, медикаментите в аптечката, светлоотразителната жилетка обезопасителният триъгълник дали са на достъпно място, изправността на пожарогасителя и изправността на парното.

За по-голяма сигурност зареди:незамръзваща течност за чистачките, достатъчно гориво, храна и вода за из път, мобилния си телефон, постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, лопата за чистене на сняг, метла, четка, препарат против замръзване на уплътнители и чистачки.

Предварително помисли: по кой маршрут ще минеш, за сигурността на автомобила и пътуващите в него и за уменията на водача.

Опитът показва, че купоните са дълги и напоени обилно с емоции, енергийни напитки и алкохол. Шофирайте само трезви!

Задължително се осведомете за: прогнозата за времето в областите на дестинацията към която ще пътувате, въведените постоянни или временни ограничения, за намиращите се в близост спасителни служби и телефони за връзка, мобилния обхват в района и най-близката бензиностанция.

Препоръки за финал: не шофирайте, след употреба на алкохол или наркотици, не тръгвай на път, ако се чувстваш уморен или недоспал. Бъди концентриран и не отклонявай вниманието си по време на шофиране. Не участвай в нерегламентирани състезания!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила: еластична лента за кръвоспиране, марлен бинт, медицински памук, стерилни превръзки, пластир за рани, адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, триъгълна кърпа, стерилни полиетиленови ръкавици, разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръцете, безопасни игли, ножици, уред за обдишване.

 

При нужда от помощ звънете на тел. 112.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев