ТРУДОВИТЕ ИНСПЕКТОРИ ИЗВЪРШИХА 124 ПРОВЕРКИ В ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
03.12.2020 / 11:10

Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен извърши 124 проверки в периода от 1 до 30 ноември. 23 от тях са осъществени съвместно с представители на ОД на МВР, РЗИ и ОДБХ. Целта на проверките бе да се установи създадената от работодателите организация за намаляване риска от разпространение на COVID-19 на работните места, съобщи Областният кризисен щаб.

 

Констатирани са нарушения в 26 от предприятията за неспазване на противоепидемичните мерки. Издадени са задължителни за изпълнение предписания.

 

Инспекцията по труда обръща внимание на работодателите, че те имат ангажимент не само да актуализират оценката на риска във връзка с епидемията и да предприемат съответни мерки, но и да осъществяват ефективен контрол за спазването им.

 

Мерките, които трябва да се предприемат, са посочени в Заповед №РД-01-675/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването. Те включват редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения, недопускане до работните помещения на лица със симптоми на респираторни заболявания, провеждането на инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, осигуряване на физическа дистанция между работниците при възможност, на дистанционен режим на работа, осигуряване на предпазни маски и др.

 

Ведомствата, ангажирани с контрола, извършват ежедневни проверки за спазване на противоепидемичните мерки съгласно указания на областния управител Чавдар Божурски и решение на Областния кризисен щаб.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев