ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ КРИЗИСЕН ЩАБ

...
19.11.2020 / 16:25

Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на Областния кризисен щаб с участието на ръководителите на всички болнични заведения, на ЦСМП, на БЛС, представители на РЗИ и РЗОК.

 

На заседанието бяха обсъдени възможностите на здравната система в област Сливен да осигури хоспитализация на пациенти с COVID-19, съгласно писмо на Министъра на здравеопазването от 18 ноември т.г., в което се поставят въпроси за реорганизацията на лечебните заведения и възможностите за обособяването на болници само за пациенти с коронавирусни инфекции и на болници за неинфектирани пациенти.

 

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че спецификата на лечебните заведения в областта позволява да се реогранизира дейността им, като в някои от тях се увеличат COVID-леглата. В МБАЛ – Сливен към ВМА, която е на първа линия от началото на епидемията, може да бъде трансформирано едно от отделенията. Тъй като тя е ведомствена, за целта е необходима санкция от ресорното министерство. За преустройството на отделението е нужно да бъде осигурено допълнително оборудване, включително и апаратура за кислород. Направени бяха предложения за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ „Хаджи Димитър“, както и в по-малките болници. За целта лечебната дейност в отделения на тези болници, които са с незапълнен капацитет, ще бъде пренасочена временно към областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

 

Областният кризисен щаб е на мнение, че към момента е неосъществимо разкриването на допълнителни COVID-легла в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. От началото на епидемията до момента лечебното заведение е с най-голяма натовареност и най-голям брой инфектирани пациенти, нуждаещи се от интензивно или реанимационно лечение. Вече четири отделения са преустроени за работа с COVID-19, леглата са 111 от общо 220 в цялата област Сливен. МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е единствената, която обслужва пътния травматизъм, тежките случаи на останалите болнични заведения и има специфични отделения, чийто профил липсва в останалите.

 

Областният щаб възложи на РЗИ да разпореди на ръководствата на ДКЦ-тата в Сливен да бъде обособен по един кабинет на тяхна територия, където да се извършват медицински прегледи само на лица с грипоподобни симптоми и да се назначават необходимите изследвания. Целта е да бъде отделен потока на инфектираните от останалите пациенти, които не са болни с грип или с COVID-19. Специалистите, участвали в заседанието, изказаха категорично мнение, че по този начин ще се намали натиска върху болничната система.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев