НЕНОСЕНЕТО НА ПРЕДПАЗНА МАСКА Е СРЕД НАЙ-ЧЕСТИТЕ НАРУШЕНИЯ, УСТАНОВЕНИ ПРИ ПРОВЕРКИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
18.11.2020 / 17:02

Неносенето на предпазни маски за лице на определените обществени места, съгласно разпоредените противоепидемични мерки, е сред най-честите нарушения, установени при проверките на контролните органи от началото на миналата седмица до момента, съобщиха от Областния кризисен щаб.

 

През посочения период служителите на ОД на МВР са извършили 580 проверки на обществени места и в обществения транспорт, при които са съставени 102 предупредителни протокола и 75 акта за неносене на предпазни маски. За това нарушение Законът за здравето предвижда минимална глоба от 300 лева за физическите лица.

 

От 9 до 13 ноември инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда“ са посетили 32 предприятия в областта. При проверките в 8 от тях са установени нарушения на противоепидемичните мерки, за което са издадени задължителни за изпълнение предписания. От „Инспекция по труда“ напомнят на работодателите, че следва да осъществяват контрол за спазването на мерките от страна на персонала.

 

Екипи от Областната дирекция по безопасност на храните са извършили 122 проверки, като 89 от тях са в търговски обекти и заведения и 5 – в предприятия. Дадени са 5 предписания заради неносене или неправилно поставени предпазни маски.

 

43 са проверките, осъществени от Регионалната здравна инспекция. Издадено е едно предписание.

 

Девет от цитираните по-горе проверки са осъществени от съвместни екипи на РЗИ и МВР в Сливен и Нова Загора. Пет съвместни проверки са осъществени от съвместни екипи с участието на ОД на МВР, ДИТ, ОДБХ и РЗИ за спазването на противоепидемичните мерки. Нарушения не са констатирани.

 

Отделно служители на ОД на МВР са извършили 2 988 проверки за спазването на задължителната домашна карантина. Нарушители не са установени.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев