СЛИВЕНСКАТА ПОСТАНОВКА „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША“ ОЧАКВА ГОСТИ НА 16 НОЕМВРИ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

...
14.11.2020 / 10:36

Премиерата в Народния театър на сливенската постановка на Яворовата драма „В полите на Витоша“, въпреки Ковид 19, ще се състои. При разумно управление на кризата, театри няма да се затварят, както вече зави министър Банов, защото културните ни институти остават най-сигурните обществени места.

На 16 ноември, на голямата сцена на най-авторитетното ни театрално пространство, сливенският театър ще направи столичната премиера на високо оцененото от театралната публика ново представление. Според разпоредбите на министъра на здравеопазването, пълняемостта на залата е една трета. Но любопитството на софийската публика и най-вече на театралите дава надежда за успешна премиера на софийска сцена. Ръководството на Сливенския театър кани всички свои театрални приятели да я посетят на тази дата в Народния театър. Безспорните качества на спектакъла дадоха основание да бъдат направени предложения за номинации на спектакъла за театралните награди „Икар“ и „Аскеер“. Към комисиите да присъждането им са отправени покани.

За пръв път след 16 години сливенска постановка ще се играе на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ в София. Последните представления, играни от Сливенския драматичен театър на голямата сцена на Народния театър, са „Хамлет“ на Лили Абаджиева от 1998-ма и „Боряна“ на Иван Урумов от 2004-та година.

Още с първото си показване пред публика, Яворовата драма, под режисурата на младата театрална звезда на българския театър Стайко Мурджев, пожъна несъмненото одобрение на театралната общност. „Виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“ бе наречена сливенската постановка „В полите на Витоша“. Любовната драма, представена разтърсващо и мощно, е прочетена в съвременен контекст, който поставя на изпитание свободата на личния избор. Прочитът на Стайко Мурджев вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на нощта и любовното страдание.

Младият и вдъхновен актьорски екип се справя блестящо с високото професионално изпитание, зададено от режисьора, който постига, с брилянтна игра на контрастите, ярката образност и обаятелна сила на театралния език. Образите на Христо Христофоров и Мила извайват филигранно новите имена в сливенската трупа – актьорите Иван Николов и Мария Панайотова. Между болезнената романтика и завихрените политически страсти се движат в умела градация Ивайло Гандев в образа на Стефан Драгоданоглу и Августин Демерджиев в образа на д-р Васил Чипиловски, на ръба на комичното и трагичното играят и Димитър Марков в образа на Чудомир, и Вяра Начева в ролята на Елисавета Драгоданоглу. С обиграна лекота и изтънчен маниер, в мащаба на представлението се вписват хармонично гостите в артистичния състав – Бойка Велкова и Христо Мутафчиев, в ролите на Амели и Марко Петрович.

Минималистичното, но властно в едрия щрих визуално решение на Петя Боюкова и силната звукова образност на композитора Петър Дундаков допълват изисканата естетика и впечатляваща мощ на режисьорското решение, което изключва и най-малката възможност зрителят да остане безразличен.

Желаем на екипа Сливенския драматичен театър успех на софийската премиера на Яворовата драма „В полите на Витоша“. Надяваме се столичната театрална публика да оцени по достойнство най-новото заглавие в афиша на театъра.

Щилияна Василева

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев