ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ Е РЕГИСТРИРАН В СОЦИАЛНИЯ ДОМ В ТВЪРДИЦА

...
04.11.2020 / 14:23

34 положителни резултата за COVID-19 са отчетени през последното денонощия в социалния дом в Твърдица, съобщиха от Областния кризисен щаб. 31 от инфектираните лица са от персонала, останалите 3 са потребители, които са били контактни на по-рано установените два случая сред служителите. Лечението на заболелите потребители ще се осъществи на място, под наблюдението на личния лекар. Под домашна карантина са болните от персонала, те ще бъдат наблюдавани също от общопрактикуващите си лекари. Засега не се налага хоспитализация.

 

Очакват се още резултати от проведените изследвания с PCR-тестове на персонала. Създава се организация за изследване на домуващите. Епидемиологичните проучвания продължават. Социалното заведение обхваща две структури – дом за мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства. Общият брой на потребителите е 220. За тях се грижат над 100 души медицински и немедицински персонал.

 

Още 22-ма жители на областта, повечето от община Сливен, са диагностицирани през последното денонощие. Сред тях е рентгенов лаборант, има и заболели в семейно огнище. Няма починали.

 

Коронавирусът се разпространява дифузно на територията на цялата област. Диагностицирани са жители в 47 населени места.

 

Към момента активните случаи са 500. В община Сливен са 317, като 270 случая са в града, останалите – в 18 села. В община Нова Загора – 129, като 72 са в града, останалите – в 16 села. В община Твърдица – 38, като 15 са в града, останалите – в 5 населени места. В община Котел – 16, като 4 са в града, останалите – в 4 села.

 

Областният кризисен щаб призовава гражданите да проявят лична отговорност и дисциплина, като спазват мерките за носене на предпазни маски, физическа дистанция, често миене на ръцете и редовна дезинфекция вкъщи и на работното място. От днес, 4 ноември, са в сила временни противоепидемични мерки на територията на Сливенска област. Преустановяват се всички културни, празнични и други групови събирания. Преустановяват се посещенията в места за обществено хранене, питейни заведения, кафенета и сладкарници след 23 часа. Същото ограничение се отнася до фитнес-клубовете и хазартните игрални зали. Преустановяват се посещенията на лицата под 18 години на обществени места на открито и закрито. В присъствието на родител или настойник те могат да пребивават в места за хранене до 23 часа. Институциите, ангажирани с контрола, извършват засилени проверки за спазване на домашната карантина и на противоепидемичните мерки.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев