СТАРТИРА АКЦИЯ "ЗИМА"

...
31.10.2020 / 07:40

Операцията ще се проведе на три етапа от 1 до 30 ноември.

С началото на зимния сезон и необходимостта от превантивни действия за ограничаване пътнотранспортния травматизъм от 1 ноември стартира традиционната Акция „Зима”. Организацията и дейностите по акция се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” по инициатива на Съюза на българските автомобилисти с подкрепата на Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

На брифинг днес в сградата на ОДМВР-Сливен началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов представи инициативите и предстоящите кампании по пътна безопасност в рамките на акцията.

Акция „Зима” стартира на 1 и ще продължи до 30 ноември, като в тези дни ще се проведат три кампании, които са реализирани успешно през последните години. Първата кампания е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за изправност на светлините в съответствие с нормативните изисквания. Ще се следи за използване на светлоортазителни жилетки, знаци и други елементи от водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства/тротинетки/ и превозни средства с животинска тяга, които способстват този вид пътни превозни средства, да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието. По инициатива на Пътна полиция-Сливен е предвидена информационна кампания, която да достигне до водачите на индивидуални електрически превозни средства/тротинетки/. Кампанията предвижда запознаване с промените в Закона за движение по пътищата, касаещи този вид превозни средства, както и всичко необходимо като оборудване и поведение на пътя.

Втората кампания е „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат неправилно. По предписание на пътна полиция с решение на Общинската комисия по безопасност на движението продължава изграждането на заграждения на опасните участъци за пресичане, изграждане на осветени пешеходни пътеки, освежаване на маркировката и други дейности на стопаните на пътя, които да допринесат за намаляване брой на пътните инциденти с пешеходци.

Третата кампания е „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия. Освен проверка на светлините, ще се извършва проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.

По време на кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември е обявена за Световн ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 15 ноември 2020 година е предвидена превантивно-информационна кампания с участието на младежите доброволци от БЧК-Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя.

В рамките на акция „Зима” от 1 до 30 ноември Съюзът на българските автомобилисти предоставят на водачите безплатни консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в пункта на СБА, който се намира на бул.”Банско шосе” №4 в град Сливен. От СБА –Сливен съветват да се обърне особено внимание на техническото състояние на автомобила при движение в зимни условия, което е от основно значение за безопасността на водачите и пътниците. Основните елемента от подготовка за зимата са проверка на гумите; проверка на антифриз и течност за чистачки; техническа изправност на отоплителната система; снабдяването с вериги и въже за теглене и не на последно място изправността на светлините.

 

На територията на ОДМВР – Сливен от началото на годината до настоящия момент се наблюдава намаляване на общия брой пътни произшествия спрямо същия период на предходната година. През 2019 година са станали 515 ПТП, през 2020 са регистрирани 108 по-малко. Тази година тежките ПТП са с 31 по-малко в сравнение с 2019. За съжаление броя на загиналите е с 4 повече от миналата година. От началото на 2020 в ОДМВР-Сливен са регистрирани 69 тежки ПТП с 84 ранени и 17 загинали. През 2019 година тежките ПТП са били 100 с 128 ранени и 13 загинали.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев