НАД 340 ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ СА ИЗВЪРШЕНИ НА 28 И 29 ОКТОМВРИ

...
30.10.2020 / 14:12

Над 340 проверки са извършени в област Сливен на 28 и 29 октомври от служители на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“, съобщиха от Областния кризисен щаб. Част от проверките са осъществени от съвместни екипи.

 

38 проверки са извършени от служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните“. Посетени са сладкарски цех, хлебозавод, три предприятия, 7 детски градини, 25 магазини и места за хранене. Две от проверките са били по сигнали на граждани – за неносене на предпазни маски от персонала в търговски обект и за нарушение на хигиената в кухнята на ресторант. При последвалите незабавни проверки нарушенията вече са били отстранени, издадени са предписания.

 

Инспекторите по труда осъществиха проверки в 7 предприятия, не са констатирани нарушения. От Дирекция „Инспекция по труда“ напомнят на работодателите, че имат ангажимент не само към оценката на риска на работното място и съответните мерки за предотвратяването му, но и за осъществяването на контрол по изпълнението на мерките от страна на работниците и служителите.

 

Здравните инспектори извършиха 11 проверки, не са констатирани нарушения.

 

283 проверки са осъществени от служителите на Районните управления на МВР в Сливенска област. Обект на контрол са били обществени места на закрито. Извършени са проверки и в 15 автобуса, обслужващи линиите от Сливен към малките населени места. Общият брой на съставените предупредителни протоколи е 76. Актовете за неносене на задължителни предпазни маски в закрити площи са 57. Предстои да бъдат издадени наказателни постановления. Минималната глоба, предвидена в Закона за здравето за това нарушение, е 300 лева за физическите лица и 500 лева – за юридическите. През изминалите два дни са посетени още 8 нощни заведения – едно в Нова Загора, останалите в Сливен. Установено е, собствениците изпълняват временните ограничения до 2 ноември, въведени със заповед на областния управител Чавдар Божурски, и увеселителните дискотеки и барове не работят.

 

Анализът показва, че преобладаващите нарушения на противоепидемичните мерки са свързани с неспазването на задължителното изискване за носене на предпазни маски на обществени места в закрити площи. Липсата на лична отговорност сред част от гражданите поставя под риск, както тяхното, така и здравето на околните.

 

Ежедневните проверки продължават.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев