КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО И ВРЪЧИ НАГРАДАТА „СИРАК СКИТНИК“

...
24.10.2020 / 09:11

Кметът Стефан Радев откри Националната изложба по изобразително изкуство – Сливен’2020 и връчи наградата „Сирак Скитник“. Тя се присъжда за трети път след възобновяване на традицията за награждаване на изявени художници. Носител тази година е Васил Колев.

 

„Радвам се, че заедно със сливенските художници си подадохме ръка, за да възстановим наградата и вече трета година я връчваме и провеждаме изложбата. Готови сме като община да надграждаме това, което сме постигнали, за да го превърнем в един от най-значимите форуми в България. Ще продължим с подкрепата за изкуството, защото смятаме, че е важно младите да имат досег до него, да събуждаме твор’еския импулс у тях и възприятието им за красота“, каза кметът при откриване на изложбата.

 

Той благодари на всички, свързани с организацията на събитието и пожела успех на изложбата. В нея участват художници от различни краища на България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство.

 

Победителите в категория „Живопис” са:

 

– Трета награда – Явор Костадинов – „Времето тече“

 

– Втора награда получава Мартина Караиванова – „Хербарии на лятото“

 

– Първа награда – Пламен Кирилов – „Невидима реалност“

 

Категория „Графика“:

 

– Трета награда – Александър Лазарков – „Концентрация 1“

 

– Втора награда – Дарина Пеева – „Някой те обича“

 

– Първа награда – Иван Матеев – „Комфортна дрямка“

 

Категория „Скулптура“:

 

– Трета награда – Кунчо Кунчев – „Новозаветен мотив“

 

– Втора награда – Цветан Цветков – „Семейна хринология“

 

– Първа награда – Радослав Тодоров – „Пръст Божи“

 

В категория „Неконвенционални форми“ наградата беше присъдена на Дора Славова – „Моля те“. В категория „Млад автор“ наградата отиде при Благовеста Желязкова – „Неонови спомени – 2 /месо/“. Наградата за „Сливенски автор“ получи Данелина Косева – „Минорно – 1“

 

Голямата награда „Сирак Скитник“ беше присъдена на Васил Колев – „Крадец на гласове. Портрет на приятел“.

 

Заради епидемичната обстановка, церемонията се проведе на открито пред залата.

 

Селектирането на творбите за участие и наградите определи жури в състав: Председател – Любен Генов – живописец, председател на Съюза на българските художници-София и членове: Борислав Коруджиков – скулптор, Зоран Мише – график, Иво Бистрички – живописец/график, проф. д-р Свилен Стефанов – изкуствовед, Румен Спасов – художник, председател на Дружество на художниците-Сливен, доц. Красимир Карабаджаков – живописец, представител на Представителство на СБХ в Сливен, Маргарита Пенева – реставратор, директор на Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен, Дора Чанева – главен експерт в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ в Община Сливен.

 

Организатори са Община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“, Съюз на българските художници – Представителство-Сливен, Дружество на художниците-Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев